Foile de dafin sunt benefice pentru sănătate doar atunci când sunt utilizate uscate și nu proaspete. Cele proaspete pot dăuna organismului. Acestea se folosesc cel mai des în bucătărie pentru a da o aromă savuroasă preparatelor. În următoarele rânduri vom discuta despre 7 beneficii ale foilor de dafin uscate.
Dafinul este o plantă aromatică al cărui miros și gust sunt foarte pătrunzătoare. De exemplu, este suficient să adaugi în mâncare 3-4 frunze mari sau o lingură de frunze măcinate și mâncarea va căpăta imediat un alt gust. Frunzele de dafin au numeroase beneficii pentru sănătate, dar vom discuta doar despre 7 dintre ele, cele mai importante.
- Susține sănătatea sistemului respirator. Dafinul poate fi benefic pentru desfundarea căilor respiratorii în cazul răcelilor sau înfundării sinusurilor. Fierbe câteva foi de dafin sau ulei și inhalează-l ca pe orice alt ulei esențial, cu capul acoperit de un prosop.
- Întărește sistemul imunitar. Dafinul are în compoziție eugenol. Eugenolul are un efect antioxidant și ajută la procesul de asimilare rapida a vitaminelor și mineralelor, îmbunătățind astfel sistemul imunitar.
- Tratează inflamațiile. Tot cu ajutoul Eugenolului, foile de dafin au un efect antiinflamator, fiind benefice pentru a reduce inflamatiile de la nivelul articulațiilor.
- Reduce anxietatea. Arderea foilor de dafin generează un fum ce are efect relaxant asupra minții și corpului. Nu utiliza această metodă pentru foarte mult timp deoarece excesul poate duce la halucinații!
- Benefic pentru diabetici. Dafinul poate ajuta la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge și previne în același timp diabetul. În cazul în care suferi de diabet, foile de dafin poate preveni creșterile și scăderile bruște de glicemie.
- Reduce febra. Pentru a beneficia de acest efect al dafinului va trebui să optezi pentru uleiul de dafin. Aplică o compresă cu ulei de dafin pe piept și în doar câteva zile, simptomele de gripă și răceală vor dispărea.
- Relaxează musculatura. Uleiul de dafin este benefic pentru a reduce contracțiile musculare și relaxează impulsurile nervoase. Acesta îmbunătățește circulația sanguină, datorită efectului vasoconstructor.
Foile de dafin sunt benefice și pentru durerile de cap sau de spate. Au efect de îmbunătățire a stării de spirit și de reducere a migrenelor sau durerilor cervicale. În cele din urmă poți apela la masaj cu ulei de dafin.
Poți prepara ulei de dafin chiar la tine acasă doar cu ajutorul a două ingrediente: o linguriță de foi de dafin uscate și o cană de ulei de migdale dulci. Pe lângă acestea ai nevoie și de un borcan de sticlă cu închidere etanș. Spală borcanul, apoi pune foile de dafin în acestea, peste adaugă uleiul de migdale dulci, sigilează borcanul și pune-l la un loc răcoros timp de 40 de zile.