Anemia apare pe fondul reducerii concentrației de hemoglobină și numărului de eritrocite. Se manifestă printr-un organism slăbit, stare de oboseală permanantă și senzație de vertij. Anemia poare fi de mai multe tipuri și poate apărea în urma a 3 mecanisme. Se formează o hemoliză excesivă, poți pierde de sânge sau eritropoieză deficitară. În următoarele rânduri vom vorbi despre ce este anemia – cauze și remedii.
Celulele roșii sau hematiile poartă denumirea științifică de ”eritrocite”. Acestea sunt celulele sanguine responsabile cu transportarea oxigenului în organism. Sunt 50% din volumul sângelui, iar într-o secundă se pot produce 3 milioane de celule roții din cele stem care se află în măduva osoasă. Durata de viață a acestora este de 120 de zile.
Care sunt tipurile de anemie?
-
Prin hemoliză. Acest tip include: hemoglobinuria paroxistică noctură, anemia cauzată de hipofosfatemie, stomacitza, serocitoza ereditară și elipcocitoza ereditară, anemia hemolitică autoimună, anemia cauzată de defetele căii Embden-Mayerhof, anamia cu siclemie, anemia cauzată de deficitul de glucozo-6-fisfat, boala cu Hemoglobină C, S-C, E și talasemii.
-
Prin deficit de eritropoieză. Acest tip include: anamie din boli cronice, anemie prin deficit de transport de fier, anemie prin deficit de fier, anemie mieloftizică, anemie aplatică, anemie sideroblastică, hiporoliferativă, megaloblastică și mieloplazie.
Toate aceste tipuri de anemii sunt întâlnite în cazuri grave, iar cea mai populară este anemia prin deficit de fier. Aceasta apare atât la femei, cât și la bărbați și este cea mai frecvent întâlnită. Cauza ei este datorată cantității insuficiente de fier.
Ce simptome dezvoltă anemia prin deficit de fier?
- Amețeală,
- Slăbiciune fizică,
- Dureri intense de cap,
- Scădere în greutate,
- Oboseală cronică
- Tulburări de respirație,
- Paloarea pielii.
Cum putem trata anemia feriprivă?
În general se recomandă administrarea fierului. Acesta se găsește sub diferite forme și în diverse concentrații. Pe toată perioada tratamentului, medicul recomandă și suplimentarea dietei cu vitamina C. Vitamina C este responsbailă cu absorbția corectă a fierului.
Anemia se comportă diferit la femei și la bărbați. La femei, cea mai frecventă anemie este datorată pierderilor de sânge de pe perioada menstruației. La bărbați se dezvoltă sângerarea ocultă cronică ce se fală la nivelul gastrointestinal.
Remedii naturiste pentru tratarea anemiei:
- Carnea roșie
- Leguminoasele
- Ficatul
- Broccoli
- Quinoa
- Fructe de mare
- Semințe de dovleac
- Tofu
- Carne de curcan
- Spanac
- Ciocolata neagră
Introducerea acestor alimente în dieta zilnică va ține la distanță anemia. În cazul apariției acesteia, poți îmbunătăți starea organismului și să elimini din efectele sale. O dietă bazată pe alimente bogate în fier este esențială în lupta cu această boală!
Înainte de a încerca orice supliment alimentar bazat pe fier, cel mai indicat este să apelezi la un medic. Acesta îți poate face un plan alimentar care să fie potrivit organismului tău. În caz contrar, este posibil fie să aprofundezi deficitul de fier, fie să îi provoci organismului reacții adverse. Această regulă se aplică la medicamente și nu la alimente. Alimentele descrise mai sus contribuie la o bună funcționare a organismului.