Ceapa este una dintre legumele cele mai recomandate consumului, pentru vitaminele și mineralele pe care le furnizează. Leguma se află printre preferințele mai multor persoane, pentru gustul pe care îl dă preparatelor. Ceapa se poate consuma proaspătă, gătită sau sub formă de fulgi. În următoarele rânduri vom vorbi despre câteva beneficii și utilizări ale cepei.
Leguma face parte din familia de plante Allium. Tot în această categorie se află usturoiul, arpagicul și prazul. Aroma înțepătoare și gustul excelent nu sunt singurele pentru care se utilizează ceapa, ci și proprietățile terapeutice pe care le are. Gustul cepei poate varia în funcție de timpul în care este cultivată și perioada în care se consumă. Cele mai populare tipuri de ceapa sunt cea galbena, albă și roșie. Aceasta poate avea un gust dulce, dar și picant sau înțepător.
Valoare nutrițională
Dacă tot vorbim de beneficii și utilizări ale cepei, trebuie să știm că acestea se datorează vitaminelor, mineralelor, nutrienților și antioxidanților. Astfel, raportat la o cană de ceapă tocată, oferim organismului:
- 64 de calorii
- 0,16 grame de grăsimi
- 14,9 grame de carnohidrați
- 0 grame de colesterol
- 2,72 grame de fibre
- 1,76 grame de proteine
- 6,78 grame de zahăr
Tot din compoziția cepei ne bucurăm de cantități mici de fier, acid folic, calciu, antioxidanți (quercetina și sulf), fosfor, magneziu și potasiu.
Printre cele mai comune întrebări despre ceapă și cea mai mare nedumerire este lăcrimarea la tăiere. De ce lăcrimăm când se toacă sau curăță ceapa? Ceapa produse în momentul tăierii un gaz pe bază de sulf, iar acesta intră în contact cu apa din ochi și astfel se formează acidul sulfuric.
Beneficii ale cepei
Dacă sănătatea îți permite să o consumi și nu ai probleme cu stomacul sau ficatul din cauza gustului puternic al cepei, aceasta poate furniza o mulțime de beneficii pentru sănătate.
- Antioxidanții din compoziția sa blochează procesul de îmbătrânire prematură.
Antioxidanții sunt esențiali pentru organismul uman și pentru îmbătrânirea celulelor. Compușii inhibp oxidarea și împiedică apariția bolilor precum diabetul, cancerul și bolilor de inimă. În compoziția cepei se află peste 25 de soiuri diferite de flavonoide.
- Îmbunătățește sănătatea inimii.
Tot cu ajutorul antioxidanților, ceapa poate combate inflamația și scade nivelul colesterolului rău, dar și cel al trigliceridelor. Acestea sunt cele care pot duce la apariția bolilor cardiace. Ceapa are proprietăți antiinflamatorii și poate reduce cu ușurință hipertensiunea arterială. Proprietățile antiinflamatorii se datorează nivelului ridicat de quercentină (un flavonoid puternic).
- Poate combate cancerul.
Persoanele care consumă des legume din familia Allium sunt mai protejate împotriva cancerului gastric și celui colorectal. Compușii sulfului și flavonoidele din compoziția cepei au capacitatea de a reduce din dezvoltarea tumorilor și de a inhiba procesul de deteriorare a celulelor.
Utilizarea cepei se face în funcție de preferințe. Dacă suferi de sensibilitate la gustul sau mirosul cepei naturale, poți utiliza fulgi de ceapă în mâncare. Acești fulgi furnizează mâncării același gust și aceeași aromă cu ceapa naturală, dar nu au același impact asupra stomacului.