Aronia, cunoscută drept ”fructul cosmonauților” are o concentrație mare de antioxidanți naturali, vitamine și minerale. În anul 1950, fructele au fost aduse în Europa de cosmonauții ruși pentru a fi utilizate în scopul sănătății. Aceste fructe pot lupta cu ușurință împotriva mai multor boli, așadar în următoarele rânduri vom vorbi despre ce este Aronia și care sunt beneficiile sale.
Originar din regiunea rece a Americii de Nord, arbustul de Aronia este mic, cu o înălțime de maxim 200cm. Se plantează și în Asia (est), dar și în România. Putem găsi Aronia de trei tipuri: neagră, roșie și purpurie. Fiecare are un alt gust, respectiv cea roșie este ușor dulce, cea neagră are un gust amărui, iar cea purpurie este o combinație între cea neagră și cea roșie.
Fructele de Aronia sunt o sursă importantă de antioxidanți care protejează inima și sistemul imunitar. În compoziția sa, se află un nivel ridicat de antociani și proantocianidine. Primii reprezintă pigmentul care colorează planta, iar cele din urmă sunt super antioxidanții. Antioxidanții au capacitatea de a lupta împotriva bolilor precum cancerul sau cele de inimă. Se utilizează și pentru a încetini procesul de îmbătrânire prematură bazat pe radicalii liberi.
Tot în compoziția Aroniei se află și fibre. Acestea nu se digeră imediat, ci trec intacte prin tractul digestiv. Din acest motiv, Aronia are proprietăți de vindecare unice. Este benefică pentru persoanele care suferă de diabet, echilibrând nivelul zahărului din sânge și a colesterolului rău.
Beneficiile consumului de Aronia:
-
Întărește puternic sistemul imunitar. Datorită conținutului ridicat de vitamina C, Aronia stimulează activitatea celulelor albe și a colagenului. Acestea pot repara țesuturile, vasele de sânde, celulele și organele.
-
Stimulează digestia. Fibrele din conținutul Aroniei sunt ideale pentru a combate problemele digestive. Acestea asigură buna funcționare a digestiei și elimină constipația, balonarea și diareea. În compoziția Aroniei se află compuși organici care protejează intestinele împotriva bacteriilor, întărind astfel sistemul imunitar.
-
Are efect antibacterian. Aronia poate ține la distanță răceala și infecțiile bacteriene de la nivelul căilor respiratorii. Fructele pot fi consumate atât pentru a remedia aceste probleme, cât și pentru a le preveni.
-
Scade riscul apariției afecțiunilor cognitive. Radicalii liveri atacă direct legăturile neuronale din creier, reducând astfel capacitatea cognitivă. Antocianele din compoziția fructelor de Aronia pot crește cu ușurință activitatea neuronală și întăresc legăturile neutonale. Cu ajutoul antioxidanților, Aronia poate reduce stresul oxidativ de la nivelul creierului, riscul de Alzheimer și demența.
-
Previne cancerul. Aronia poate reduce riscul apariției de cancer la colon prin simplul consum al acestor fructe.
-
Reglează tensiunea arterială. Potasiul pe care îl conține Aronia are numeroase beneficii asupra inimii. Acesta are efect vasodilatator și relaxeaza vasele de sânge, crește fluxul sanguin și astfel se reduc șansele de infarct.
-
Este benefică pentru diabetici. Fibrele dietetice din compoziția fructelor de Aronia mențin zahărul din sânge la un nivel normal și previn creșterile bruște sau scăderile de glicemie.