Similară ca aspect cu mazărea, fasolea mung este unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Aceasta se utilizează pentru proprietățile sale terapeutice și conținutului ridicat de minerale, nutrienți și vitamine. Fasolea mung și fasolea azuki sunt singurele tipuri de fasole care pot fi consumate în variantă germinată. În următoarele rânduri vom vorbi despre ce este fasolea mung și cum se poate consuma.
Valori nutriționale ale fasolei mung
Într-o cană de fasole gătită se află:
- 212 calorii
- 15 grame de fivre
- 14 grame de proteine
- 97 mg de magneziu
- 1 gram de lipide
- 4 grame de zahăr
- 33 mg de vtiamina B1
- 7 mg de zinc
- 6 mg de mangan
- 8 mg de vitamina B5
- 55 mg de calciu
- 13 mg de vitamina B6
Datorită conținutului de vitamine, minerale și nutrienți, fasolea mung are numeroase beneficii pentru sănătatea. Aceasta reduce colesterolul și protejează sistemul cardiovascular împotriva bolilor. Antioxidanții din compoziția fasolei mung luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la refacerea vaselor de sânge. Colesterolul care se acumulează în interiorul vaselor de sânge blochează circulația sanguină și în cazuri grave poate duce la stop cardiac.
Un alt beneficiu al fasolei mung este reducerea riscului apariției cancerului. Antioxidanții din compoziția sa împiedică multiplicarea și dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, fasolea mung are activitate antitumorală și poate proteja ADN-ul de mutații.
Fasolea mung mai conține și vitamina C. Germenii de fasole mung asigură un procent de 23% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Această vitamină protejează organismul împotriva radicaliilor liberi și ajută și la producerea colagenului necesar pentru piele.
Dacă îți dorești să stimulezi imunitatea, fasolea mung este una dintre cele mai potrivite alimente. Fitonutrienții din fasolea mung fortifică sistemul imunitar și împiedică bacteriile, răcelile și virușii să aibă efecte asupra organismului. Fasolea mung ajută la îmbunătățirea florei intesinale și astfel stimulează imunitatea pentru absorbția eficientă a nutrienților.
Acidul folic și magneziul necesar zilnic sunt intensificate de consumul de fasole mung. Din doza zilnică recomandată, fasolea mung asigură 100% de acid folic și 36% de magneziu. Acidul folic poate preveni defectele la naștere, fiind ideal pentru femeile însărcinate, iar magneziul contribuie la buna funcționare a sistemului nervos.
Un alt beneficiu pe care îl are fasolea mung este pierderea în greutate. Fibrele din compoziția sa asigură senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă, reducând astfel din numărul de calorii consumate. Astfel, dacă îți dorești să scapi de kilogramele nedorite, consumă regulat fasole mung!
Femeilor în special le sunt recomandate vitaminele B6 și B9 pentru remedierea simptomelor premenstruale. Aportul necesar de aceste vitamine poate reduce durerea de cap, crampele, durerile musculare și oboseala fizică. În plus, se digeră foarte ușor și reduce din balonare. Fibrele din fasolea mung sunt benefice pentru tractul digestiv.
Cum se consumă fasolea mung?
Fasolea mung poate fi hidratată pentru încolțire, se gătește ca atare, iar germenii de fasole mung se consumă în sandvișuri și salate. Dacă ești iubitor al humusului, adaugă câteva boabe de fasole mung fierte în acesta și bucură-te de explozia de vitamine și minerale din acest preparat!