Feniculul face parte din plantele care au beneficiat de foarte multă atenție încă din cele mai vechi timpuri. Planta a fost venerată de greci și romani pentru aroma pe care o dădea mâncării, dar și pentru proprietățile medicinale. Astăzi, feniculul nu lipsește din bucătăria italiană, marocană sau din cea pakistaneză.
În Italia, feniculul este denumit și anason dulce sau mărar dulce. În România este cunoscut sub numele de molură. Feniculul poate fi consumat în întregime, atât bulbul, cât și tulpina, frunzele și semințele. Se poate introduce în majoritatea preparatelor și se consumă atât gătit, cât și crud. Dacă îți dorești să oferi o savoare deosebită mâncării, alege frunzele de fenicul uscate și presară-le peste legume, carne sau salate.
Valori nutriționale ale feniculului:
Bulbul de fenicul crud are o valoare calorică de 73, 2.9 grame de proteine, 17 grame de carbohidrați, 7 grame de fibre alimentare, 27 % din DZR de potasiu, 5 % din DZR de sodiu, 6% din DZR de vitamina A, 11% din DZR de calciu, 46% din DZR de vitamina C, 9% din DZR de fier, 5% din DZR de vitamina B6 și 10% din DZR de magneziu. Tot în compoziția fenicului se află zinc, cuptu, mangan, fosfor, niacina, seleniu, acid folic, acid patotenic, colină, beta-caroten, luteină, zeaxantină, vitamina E, K și estrogen.
Semințele de fenicul se folosesc drept condiment în unele retețe și utilizarea sa se datorează proprietăților medicinale. Feniculul acționează ca un tonic nervos, dezinfectant, antispastic, pentru a calma colicii, balonarea și constipația. Preparatele pe bază de fenicul precum este ceaiul au capacitatea de a vindeca bronșita, laringita, oboseala fizică, amigdalita. Pulberea de fenicul tratează celulita, depresia, digestia lentă și durerile de cap.
Feniculul se utilizează pentru a menține sănătatea inimii. Fibrele din această plantă împreună cu potasiul, vitamina C și vitamina B6 țin la distanță bolile cardiace și deteriorarea vaselor de sânge. Acestea reduc din cantitatea colesterolului rău din sânge și implicit riscul bolilor de inimă.
Potasiul și calciul din fenicul pot reduce tensiunea arterială și îmbunătăți sănătatea osoasă. Consumul regulat de fenicul poate împiedica riscul apariției osteoporozei, furnizând suficiente vitamine și minerale pentru a menține o structură sănătoasă și puternică a oaselor.
Printre beneficiile feniculului se află și protecția împotriva cancerului. Fibrele din acesta reduc riscul de a dezvolta cancerul colorectal. Celulele din organism sunt protejate de radicalii liberi cu ajutorul antioxidanților, vitaminei A și C, dar și beta-carotenului. Seleniul este unul dintre mineralele care nu se găsesc atât de ușor în fructe și legume, dar este în fenicul. Acesta are rolul de a asigura o bună funcționare a enzimelor hepatice și de a scade rata dezvoltării tumorilor.
Acidul folic din compoziția fenicului are un rol esențial în siteza și repararea ADN-ului. Cu ajutorul acidului folic poți preveni formarea celulelor canceroase provocate de mutațiile din ADN. Feniculul mai este benefic și pentru a controla greutatea. Fibrele din plantă cresc senzația de sațietate și implicit reduc apetitul.