Lupinul se găsește în industria alimentară sub formă de făină sau pate vegetal. Este o sursă de proteine vegetale de calitate înaltă și are o cantitate mai mare decât cea de grâu și se poate utiliza în alimentația zilnică. Ce îl face unic este conținutul de până la 40% de proteine și fibre 32%. Vom vorbi în următorul articol despre ce este lupinul și ce proprietăți are.
Această plantă se cultivă în bazinul Mediteranean drept floare ornamentală sau hrană. Consumul de lupin sub orice formă poate mult mai multă valoare nutritivă meselor obișnuite. Lupinul furnizează tiamină, acid folic, zinc, mangan, cupr, magneziu, fier și proteine.
Tiamina este esențială pentru a îmbunătăți metabolismul și sistemul nervos, în timp ce acidul folic metabolizează proteinele. Conținutul mare de zinc din lupin întărește sistemul imunitar, iar manganul are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi. Tot cu ajutorul manganului poți îmbunătăți starea cartilajelor și a oaselor. Magneziul va fi de folos pentru sistemul nervos, funcțiile cognitive și cele musculare. Cuprul din lupin te va ajuta la o bună absorbție a fierului, întărește vasele de sânge și susține sănătatea creierului.
Consumul de lupin este ideal pentru a combate obezitatea și sindromul metabolic. Indicele glicemic al lupinului este scăzut, așadar pierderea în greutate va fi mai simplă cu ajutorul lui. Un consum regulat al acestei plante sub orice formă a sa poate reduce din tensiunea arterială, scade rezistența la insulină și nivelul de colesterol rău din sânge.
Conform unui studiu realizat în Germania, semințele de lupin au un conținut mare de proteine și acizi grași polinesaturați. Acestea se pot folosi pentru a produce brânza, înghețata, cârnații, pateurile și în general preparate din carne, în locul celor soiei. Este potrivit și pentru cei cu intoleranța la lactoză, fără a le creea probleme digestive.
Ce conține lupinul și ce îl recomandă bun pentru sănătate?
-
Proteine
-
Alcaloizi
-
Fibre
-
Fosfolipide
-
Lectine
-
Triterpene
-
Flavone
-
Lipide
-
Acizi organici
-
Aminoacizi esențiali
-
Vitamine
-
Acizi grași
-
Ureide
Toate aceste vitamine, nutrienți și minerale sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. Consumul de pate de lupin înlocuiește cu succes pateul vegetal obișnuit și pe cel bazat pe carne. Dacă îți dorești să ți post, iar pateurile vegetale nu sunt o opțiune potrivita, lupinul va fi cu siguranță!
Lupinul poate înlocui și consumul de ouă, datorită capacității sale de emulsifiere. Această plantă are un gust foarte bun în alimentație și vitaminele pe care le furnizează face posibilă înlocuirea cărnii sau a altor produse cu proteine. Este o leguminoasă care se va înțelege foarte bine cu fasolea, năutul, soia sau lintea, alături de ele sau separat.
Această plantă necesită precauție ridicată. Din motive de siguranță pentru sănătate, nu consuma lupin daca ai alergie la arahide. Este o plantă alergenică și din această cauză ar trebui să nu îl consumi dacă suferi de vreo alergie.