Cea care revigorează gustul băuturilor de vară, menta se numără printre cele mai sănătoase ierburi de pe planetă. Sub formă de ceai, proaspăt adăugată într-o limonadă sau în asezonarea salatelor, planta poate fi benefică în mai multe aspecte. În acest articol vom vorbi despre ce este menta și cum te poate ajuta.
Frunzele verzi se pot recolta din luna Iunie până în Septembrie, oferind un gust fresh și sănătos mai multor preparate. Menta face parte din categoria remediilor naturiste pentru diferite afecțiuni, dar poate contribui de asemenea și la o stare de bine. Limonadei de lămâie pare că îi lipsește ceva? Cu siguranță este menta! Adăugarea ei într-o băutură răcoritoare îți satisface papilele gustative și îți generează o stare de bine.
Despre mentă 
Plantă erbacee perenă, menta poate crește până la 100 cm înălțime. Aceasta are mai multe specii care se utilizează în prezent, respectiv:
- Menta de apă
- Menta franțuzească
- Menta dulce
- Menta/izma (cea mai des utilizată)
- Menta creață.
În funcție de modul preferat de utilizare, menta poate avea un gust și miros mai puternic fie sub formă proaspătă, fie uscată. Este cunoscută drept una dintre cele mai vechi plante medicinale, folosindu-se în special pentru parfumuri sau cosmetice.
Cultivarea mentei în Europa s-a produs prima dată în Anglia, urmată de Olanda, Germania, Franța, Italia, Japonia, China și India. La noi în țară, menta a fost prima dată cultivată în anul 1908, la Cluj Napoca.
Te întrebi încă ce este menta și cum te poate ajuta?
Menta are numeroase acțiuni farmaceutice și se numără printre cele mai puternice remedii naturiste. Din bătrâni se știa că menta calmează stările de neliniște, fapt cunoscut și astăzi. Această plantă este benefică și în tratarea stărilor de anxietate după renunțarea la alcool. Poți apela la diferite remedii care conțin mentă pentru a trata aceste stări.
Consumul de mentă calmează durerile slabe, acționează ca antiseptic, combate transpirația, calmează indigestia și poate fi folosită ca un sedativ slab. Menta este printre puținele plante care poate calma nevrozele și durerile intense de cap.
Alte afecțiuni în care poți utiliza menta: balonare, atonie stomacală, amețeală, infecții urinare, arsuri, cistită, enterocolită, febră, răceală & gripă, răgușeală, diaree, indigestie, contuzii, congestii nazale, iritații ale pielii, respirație urât mirositoare, tuse,acnee, stare de greață, ameliorarea sughițului, vărsături, oboseală cronică, toxiinfecție alimentară. Utilizarea mentei poate fi benefică și pentru cancerul pulmonar, al pielii, de pancreas sau TBC.
Aceste afecțiuni nu sunt singurele pe care menta le poate remedia, ameliora sau îndepărta. În funcție de fiecare problemă, menta se administreaza intern sau extern – sub formă de comprese sau consumată drept aliment. Menta are capacități antioxidante, fiind capabilă să țină la distanță efectele nocive ale radicaliilor liberi.
Acum că ai aflat ce este menta și cum te poate ajuta, trebuie să știi și cum să o consumi. Menta se poate consuma proaspătă, în băuturi răcoritoare sau prin adăugarea ei într-o mâncare ușoară. Poți face o salată de sezon, în care poți adăuga câteva frunze proaspete de mentă. Aceasta poate fi inclusă și în mâncăruri gătite, tocată suficient. De asemenea, poți consuma menta sub formă de ceai – infuzie de frunze uscate. Ceaiul de mentă te poate ajuta pentru a calma mintea și de a relaxa corpul. Îl poți bea înainte de somn, după ce ai lăsat menta la infuzat câteva minute.
Menta poate fi privită drept un aliment miraculos, care vindecă mai multe afecțiuni și împiedică apariția altora. Se consumă în funcție de preferințele papilelor gustative. Ție cum îți place să consumi menta?