Quinoa a intrat în atenția multor persoane ca un superaliment, cu puține contraindicații, ușor de inclus în diete și plină de nutrienți. Aceasta este o pseudo-cereală care face parte din specia Chenopodiun. Din această plantă se mănâncă semințele, a căror calități nutritive sunt excelente! În acest articol vom vorbi despre ce este quinoa și cum se consumă.
Originară din Chile și Peru, quinoa se cultivă acum și în alte părți ale lumii precum Franța, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Germania, Belgia, Olanda și Spania. Quinoa se poate găsi într-o mulțime de varietăți, dar cele mai cunoscute sunt quinoa neagră, roșie și albă. Semințele sunt mici, parțial aplatizate, tari și rotunde. După fierbere se înmoaie și are o textură similară cu cea a orezului.
Quinoa este considerată un superalimnt datorită vitaminelor și mineralelor din compoziția sa. Nu conține gluten, iar conținutul caloric este scăzut. Este ideală pentru persoanele care urmează diete, dar și pentru a consolida masa musculară. Astfel, dacă îți dorești un aliment cu un conținut ridicat de proteine și nu vrei să apelezi la carne, quinoa este cea mai potrivită. Conține aminoacizi, fibre, proteine, grăsimi mononesaturate, polinesaturate și carbohidrați.
Cum se consumă quinoa?
Quinoa se găsește sub formă de semințe, fulgi, germeni sau semințe. Dacă optezi pentru varianta din urmă, trebuie spălate bine înainte de a le pune la fiert. La o parte de quinoa se pun două părți de apă care se lasă la fiert timp de 15 minute sau după cum scrie pe ambalaj.
Rețete cu quinoa:
-
Salată caldă. Ai nevoie de un plic de quinoa, ardei gras roșu, brânză feta, o ceapă roșie și câteva fâșii de carne de vită. Lasă quinoa la fiert după indicațiile de pe ambalaj, apoi călește bine ceapa, cu ardeiul și carnea de vită. După ce s-au călit suficient, adaugă într-un bol toate ingredientele și peste adaugă câteva cuburi de brânză.
-
Desert cu nuci și quinoa. Ai nevoie de 200 ml de apă, 100 de grame de quinoa, un praf de scorțișoară, o lingură de esență de rom, una de vanilie, 50 de grame de miez de nucă și două-tri linguri de miere (opțional). Fierbe quinoa și după ce s-a răcit puțin amestec-o împreună cu mierea , apoi adauă și restul ingredientelor.
-
Salată cu quinoua și roșii uscate. Ai nevoie de 100 de grame de quinoa, 4-5 roșii uscate, trei linguri de migdale hidratate și 200 de grame de spanac. Pentru dressing se amestecă două linguri de suc de lămâiem o linguriță de muștar Dijon, un varf de cuțit de sare și unul de fulgi de ardei iute. După ce se fierbe quinoa, se feliază roșiile și spanacul trebuie tocat. Se amestecă ingredientele într-un bol și se adaugă apoi dressingul.
Quinoa conține vitamine din complexul B, colină, calciu, fosfor, vitamina E, fier, magneziu, zinc, potasiu, sodiu, mangan și aminoacizi esențiali organismul. Este perfecta pentru a o include în mesele zilnice!