Procesul de pierdere în greutate și menținerea unei greutăți corporale optime implică anumite procese printre care și consumul de gustări. Deficitul caloric înseamnă consumarea caloriilor puține și efort mai mult, dar totuși un aport optim de nutrienți, vitamine și minerale zilnic. Odată cu deficitul caloric se instaurează și senzația de foame permanentă pe care o va elimina gustarea. Ce importanță au gustările dintre mese? Află mai jos!
Gustările dintre mese trebuie să aibă un conținut mare de fibre, antioxidanți, minerale și vitamine pentru a evita supraalimentarea și foamea. Așadar, gustările nu trebuie să includă chipsuri din cartofi sau dulciuri nesănătoase. Poți alege în schimb, chipsuri din nucă de cocos sau cookies cu fructe. De asemenea, poți opta și pentru un porridge în cantități mici în care să adaugi câteva fructe proaspete sau uscate.
Unele culturi consideră că gustarea este preparatul care se servește înainte de felul principal la prânz sau la cină. Se servește în cantitate redusă și pentru a crește apetitul, de a furnniza energie și de a asigura un aport zilnic necesar de nutrienți, vitamine și minerale. Din acest motiv, gustarea trebuie aleasă corect și cantitatea sa nu trebuie să fie mare.
Ce importanță au gustările dintre mese?
Gustările dintre mese sunt foarte importante din două mari motive: evitarea supraalimentării și menținerea senzației de sațietate. Acestea două ajută la pierderea în greutate și menținerea unei greutăți corporale normale. Gustările au și alte beneficii precum prevenirea diabetului, alimentație sănătoasă în timpul sarcinii, dar și educarea copiilor și adolescenților pentru a adopta un stil de viață echilibrat și sănătos. Cu ajutorul gustărilor dintre mese poți preveni ușor supraponderalitatea și obezitatea, boli care dăunează extrem de mult organismului.
Fiecare cultură și țară sunt diferte în ceea ce privește alimentația. Mediul din care provenim ne influențează cantitatea mâncării consumate și ce stil de alimentație adoptăm. Trebuie să știi însă că o gustare nu îngrașă, doar dacă este aleasă incorect. Spre exemplu, câteva migdale consumate între mese îți vor genera o stare de energie, sunt pline de nutrienți, reduc durerile de cap și oboseala cronică. De cealaltă parte, câteva chipsuri sau sărățele îți vor satisface gustul, dar grăsimile nesănătoase din compoziția lor se vor depune imediat pe corp.
Gustările dintre mese se consumă de două ori, între mic dejun și prânz și între prânz și cină. Acestea sunt importante și pentru sportivii care au nevoie de energie pe perioada antrenamentelor, asigurând un aport necesar de nutrienți, minerale și vitamine.
Consumul acestora este esențial și pentru dezvoltarea celor mici. Pe lângă faptul că vor învăța să mănânce disciplinat, vor avea o creștere armonioasă și îți va fi foarte ușor să le introduci alte alimente sănătoase în alimentație.
Acum știi ce importanță au gustările dintre mese? Cu siguranță! Beneficiază de nutrienții din aceste gustări și bucură-te de o alimentație sănătoasă și o greutate corporală normală!