Coriandrul, cunoscut pentru gustul său plăcut și aroma pe care o oferă mâncării se poate consuma atât sub formă de condiment, cât și sub formă de ceai. Mirodenia se folosește pentru a condimenta mâncarea din întreaga lume pentru beneficiile pe care le aduce sănătății. În următoarele rânduri vom descrie câteva curiozități pe care trebuie să le știi despre coriandru.
În compoziția coriandrului se află o mulțime de vitamine și minerale, dar și uleiuri esențiale care se utilizează în medicina alternativă. Planta conține vitaminele A, C, E, K, dar și din complexul B. Are o cantitate ridicată de minerale precum fierul și potasiul care la rândul lor ajută la buna funcționare a organismului.
Valori nutriționale ale Coriandrului (per 100 de grame):
-
Zinc - 4,70 mg
-
Magneziu - 330 mg
-
Calciu – 709 mg
-
Fier 16,32 mg
-
Potasiu 1,267 mg
-
Sodiu – 35 mg
-
Fosfor 409 mg
-
Vitamina A – 123 mg
-
Vitamina B1 – 239 mg
-
Vitamina B2 – 2,310 mg
-
Vitamina C 21 mg
Coriandrul se folosește preponderent în țările puternic industrializate pentru capacitatea sa de a trata persoanele care au înghițit metale grele. Compușii chimici din coriandru se pot lega de particulele metalice și accelera procesele de dezintoxicare. Acesta acționează și ca un expectorant puternic în scopul de a trata problemele de la nivelul aparatului respirator. Ceaiul de coriandru este benefic și pentru alăptare, crescând producția de lapte din glandele mamare.
Beneficii mai puțin știute ale consumului de coriandru:
- Are proprietăți relaxante și se poate utiliza drept antispasmodic
- Stimulează activitatea creierului și crește capacitatea intelectuală
- Tratează rapid crampele menstruale
- Uleiurile din compoziția sa se utilizează pentru a prepara loțiunile de corp. Aroma sa se folosește și pentru a creea diverse parfumuri
- Împrospătează respirația
- Ajută la îmbunătățirea somnului
- Oferă energie.
- Carminative
- Laxative
- Antispastice
- Calmante
- Stomahice
- Fungicide
- Vulnerale
- Hipoglicemiante
- Anihilmitice
- Depurative
- Bactericide
- Aromatizante
- Tonic-aperative.
Coriandrul se poate folosi ca uz intern pentru tratarea indigestiilor, diareei, balonărilor, oboseli, somnolenței, amețelii, asteniilor, anorexiei, colicilor abdominali, stărilor febrile, intoxicațiilor digestive sau amețelii. Se poate folosi ca infuzie sau drept condiment în prepararea mâncărurilor și băuturilor.
Uleiul de coriandru este unul dintre cele mai delicate uleiuri esențiale. Obținerea sa se face prin distilarea cu abur din semințele strivite și coapte. Utilizarea sa este pentru a îmbunătăți starea de spirit, drept revitalizant, reconfortant și înviorător. Coriandrul este benefic pentru a trata stările de convalescență, atenuează stresul și stările de nervozitate.
Frunzele de coriandru uscate sau proaspete se utilizează pentru a oferi un plus de savoare mâncărurilor picante. Mâncărurile vor căpăta o aromă diferită daca este pus la final, după ce mâncarea este gata. Îl poți folosi la carne și sosuri, dar chiar și la produsele de patiserie. Condimentul va oferi preparatelor un gust excelent, mai ales daca îl folosești la mâncărurile principale. Supele și ciorbele se vor bucura la fel de o aromă intensă daca vei alege să folosești coriandrul.