Ienupărul face parte din plantele care se au întrebuințări terapeutice. Se folosește sub formă de infuzie, ceai, tinctură sau ulei esențial. Acest arbust este din familia coniferelor și are un grad de rezistență mare la intemperii. Fiind o plantă medicinală, ienupărul se găsește în zonele montane. Astăzi vom discuta despre ce trebuie să știi despre ienupăr.
Planta are câteva proprietăți terapeutice bazate pe componența sa. Fructele de ienupăr au o culoare albăstru-violet și ca mărime sunt la fel ca boabele de mazăre. Gustul lor este acidulat, iar în compoziția lor se află tanini, flavonoizi, rășini și antociani. Cei din urmă sunt pigmenții care generează culoarea fructelor.
Consumate în stare crudă, fructele ienupărului au acțiuni uimitoare asupra aparatului digestiv și nu numai. În urma prelucrării fructelor, extractul de ienupăr este antibacterian și antiseptic, având o mulțime de alte acțiuni asupra organismului.
Care sunt beneficiile consumării ienupărului?
- Are acțiune depurativă.
Ienupărul are capacitatea de a ușura eliminarea acidului uric. Se recomandă în tratarea calculilor ranali sau litiazei renale, fiind un remediu foarte eficient.
- Are acțiune sedativă.
Fructele de ienupăr sau uleiul esențial se folosește pentru a calma sistemul nervos, dar și a altor afecțiuni cum ar fi tusea. Fructele sunt ideale pentru a reduce tusea și afecțiuni la nivelul sistemului respirator.
- Are acțiune antiseptică.
Planta acționează ca un antiseptic natural în tratarea infecțiilor urinare. De asemenea, se utilizează pentru eczeme sau acnee, aplicat extern.
- Are acțiune expectorantă.
Bronșitele și alte malarii respiratorii se pot trata în mod eficient și natural cu ajutorul ienupărului. Ce trebuie să știi despre ienupăr este faptul că este un puternic remediu fitoterapeutic., eliminând cu ușurință secrețiile.
- Are acțiune digestivă.
Pentru a trata problemele cu digestia, fie optezi pentru fructele crude de ienupăr, fie pentru ticturile pe baza acestei plante prețioase.
- Are acțiune hipoglicemică.
Ienupărul are proprietăți hipoglicemice, fiind foarte des recomandată în planurile destinate diabetului zaharat. Planta a fost studiată medical în vederea asocierii cu glicemia scăzută în cazul pacienților care suferă de diabet.
- Are acțiune calmantă.
Pe lângă utilizarea sa în calmarea sistemului nervos, uleiul esențial de ienupăr se folosește pentru a calma pruritul rezultat din mușcăturile insectelor.
Ienupărul se utilizează în scop medical, aplicându-se în mod diferit în funcție de afecțiuni. Astfel, dacă suferi de tulburpri osteoarticulare, se aplică ulei esențial de ienupăr pe zona afectată și se masează ușor. Cu ajutorul acesuia se combat durerile musculare și cele cauzate de reumatism. O altă utilizare a ienupărului este pentru afecțiunile dermatologice. Fiind un puternic antiseptic, tinctura de ienupăr, infuziile sau unguentul reglează funcțiile pielii și ameliorează câteva afecțiuni dermatologice.
De asemenea, ienupărul este potrivit și pentru patologiile digestive. Se utilizează pentru aceste afecțiuni ceaiul și tinctura, accelerând tranzitul intestinal. Ce trebuie să știi despre ienupăr însă, este că pentru fiecare afecțiune se folosește un produs diferit pe baza acestei plante.