Algele marine conțin o mulțime de minerale și vitamine care pot trata numeroase carențe nutriționale. Se consumă în diferite rețete și au numeroase modalități de consum. În acest articol vei afla cum poți consuma algere marine și ce beneficii au. Acestea devin din ce în ce mai populare în gastronomia mondială, chiar și în România.
Algele marine comestibile sunt de trei tipuri: brune, roșii și albastre-verzi. Fiecare dintre ele au alte tipuri incluse în categoria lor.
Algele brune le includ pe cele Nori, Ito Wakame, Nishime Kombu, Arame, Alarie și Hiziki. Cele Nori conțin la rândul lor pe cele sloke, ova marina, slake și laver. Sunt bogate în proteine și vitamina A. Algele Nori se consumă împreună cu alimente prăjite. Ito Wakame se combină cu legumele prăjite, conțin vitamine din complexul B, potasiu, calciu și vitamina C. Nishime Kombu conțin tangle, wrack și carweed. Acest tip de alge au o aromă dulce și sunt bogate în iod și potasiu. Aramele sunt ușoare și moi, iar în compoziția lor se află iod și calciu. Algele Alaria includ soiuri precum kelp winged, dabberlocks și murlins. Se utilizează în deosebi la prepararea supelor și conțin minerale și vitamine. Cele din urmă, Hiziki se consumă alături de sfeclă și morcovi, în general rădăcinoase. Au un conținut ridicat de fier, potasiu și calciu.
Algele roșii includ tipurile Agar, Dulse și Carrageen moss. Algele Agar includ tipul shiro kanten, au o substanță gelatinoasă care generează fibre alimentare. Cele Dulse se consumă alături de cereale gătite, conțin o cantitate mare de fier, potasiu și fosfor. Carrageen moos sunt cunoscute și sub numele de Moos irlandeze. Acest tip are un conținut ridicat de carbohidrați, potasiu și calciu.
Algele albastre-verzi sunt cele din care se obține spirulina. Spirulina este bogată în proteine și aminoacizi. Se găsește sub formă de tablete sau pudră și se adaugă în sucuri naturale, lapte, cereale sau smoothie-uri.
Cum poți consuma algele marine?
Se pun la înmuiat în apă proaspătă, timp de 20 de minute. Acestea își măresc volumul de până la șapte ori. După ce și-au mărit volumul, în funcție de tipul lor, se taie fâșii, se toacă sau se gătesc întregi. Algele albastre-verzi se taie fâșii și cele roșii se toacă sau se gătesc întregi.
-
Algele Nori nu au nevoie de înmuiere. Se trag la tigaie până ce au o nuanță aurie sau verde, apoi se taie cu foarfeca în bucăți și se strivesc calde.
-
Algele wakame, cholrella, kelp, spirulina, nori și dulse se pot consuma crude.
-
Algele kanten se folosesc pentru a prepara sosuri reci, budinci, salate,
-
creme sau pentru îngroșarea supelor și tocănițelor.
Beneficii alge marine:
- Au o valoare nutrițională ridicată
- Mențin corpul sănătos
- Ajută la calmarea rusei
- Îmbunătățesc vederea
- Scad tensiunea arterială
- Îmbunătățesc digestia
- Curăță intestinele
- Scad nivelul de colesterol