Uleiurile esențiale se folosesc în special în aromaterapie, dar acesta nu este singurul mod. În acest articol vei afla cum utilizăm uleiurile esențiale și care sunt întrebuințările lor. Baza lor a fost una medicinală, folosindu-se încă din anii 2500 î.Hr. Câteva secole, atribuțiile acestor uleiuri au fost în scopul îngrijirii personale, pentru ceremoniile religioase sau conservarea alimentelor.
Folosirea uleiurilor este prezentă și astăzi în diferite remedii naturiste. Se obțin cu ajutorul extracției compușilor aromatici volatili a plantelor, rășinilor sau scoarțelor. Acestea se obțin fie prin presarea la rece, fie prin distilarea cu aburi sau apă.
Uleiurile esențiale se pot folosi atât intern, cât și extern. Modul de utilizare intern este datorat proprietăților antiinflamatoare și antiinfecțioase ale uleiurilor esențiale. Se poate utiliza în tratarea problemelor sistemului nervos, respirator sau infecțiilor urinare. Uzul extern al uleiurilor esențiale are o arie de acoperire mai mare decât în cazul uzului intern.
Astfel, uleiurile esențiale se folosesc în următoarele scopuri:
- Aromaterapie - inhalarea acestora este foarte benefică pentru sănătate. Stările depresive, anxietatea sau durerile menstruare pot fi tratate doar cu ajutorul inhalării vaporilor uleiurilor esențiale.
- Desfundarea sinusurilor – adăugarea câtorva picături de ulei esențial în apă fierbinte și inhalarea aburilor pot trata cu ușurință simptomele de gripă și răceală. Se acoperă capul cu un prosop și se inhalează ușor aburul înțepător pentru a desfunda sinusurile.
- Masaj – hidratarea pielii este un proces esențial și trebuie doar să știm cum să utilizăm uleiurile esențiale. Diluează uleiul esențial cu alt ulei vegetal și masează părțile corpului pentru câteva minute. Pielea va deveni hidratată și corpul mai relaxat.
- Tratarea stărilor de stres – inspiră adânc vaporii din uleiurile esențiale pe care le adaugi pe o dischetă demachiantă. Mintea va da semnale de relaxare, eliberând astfel stresul acumulat pe întreaga zi. Această procedură te va ajuta și la îmbunătățirea calității somnului.
- Îngrijirea tenului – remediile naturiste sunt ideale în tratarea acneei, a petelor roșii și albe de pe ten. Sunt produse speciale bazate pe uleiuri esențiale care au grijă în totalitate de tenul tău. Poți aplica ulei esențial direct pe zona afectată cu ajutorul unei dischete din bumbac.
- Împrospătarea mirosului hainelor – uleiurile esențiale, în special cel de lavandă ține moliile departe de haine. Poți opta și pentru alte uleiuri cum ar fi cel de lămâie pentru a oferi hainelor un miros fresh și plăcut. Adaugă câteva picături pe o dischetă din bumbac și pune-o în dulap.
- Relaxarea corpului – băile cu uleiuri esențiale, sare de baie și apă fierbinte sunt extraordinare după o zi lungă și extenuantă. Alege uleiul preferat, adaugă-l în apă și bucură-te de momentele tale de răsfăț!
Cele mai utilizate uleiuri esențiale:
- Uleiul esențial de lămâie. Pe lângă mirosul înțepător și plăcut pe care îl oferă hainelor, uleiul esențial de lămâie poate trata durerile de cap și stimula digestia.
- Uleiul esențial de mentă ajută la creșterea energiei și stimularea digestiei.
- Uleiul esențial de bergamotă îmbunătățește aspectul pielii.
- Uleiul esential de lavandă reduce stresul și nu permite intrarea moliilor în dulap.
- Uleiul esențial de trandafir reduce starea de anxietate.
- Uleiul esențial de lemn de santal stimulează concentrarea și reduce stările de nervozitate.