Fructul Avocado este singurul care are grăsimi sănătoase, spre deosebire de cele care conțin doar carbohidrați. Este un fruct care a stârnit foarte mult interes și din acest motiv este analizat în diferite studii. Cercetătorii au descoperit extrem de multe beneficii pe care le are asupra sănătății. În acest articol vom discuta despre avocado și cum acționează asupra sănătății.
Avocado este originar din Mexic și Guatemala. Acesta are o singură sămânță, iar forma sa este similară cu cea a unei pere. În funcție de varietate, avocado poate avea formă de ou sau una sferică. Textura sa este una cremoasă, asemeni cea a untului și poate fi folosit în numeroase preparate. Avocado se poate consuma ca atare, pastă sau gătit la cuptor.
Valorile nutriționale ale avocadoului
În 100 de grame de pulpă de avocado se află:
- Mangan
- Cupru
- Fier
- Fosfor
- Vitamina A
- Vitamine din complexul B
- 2 grame de proteine
- 15 grame de acizi grași Omega-3
- 7 grame de fibre
- 2 grame de carbohidrați
Tot în aceeași cantitate, avem parte și de câteva procente din doza zilnică recomandată de vitaminele:
- K – 26% din DZR
- Acid Folic – 20% din DZR
- Vitamina C – 17% din DZR
- Potasiu – 14% din DZR
- Vitamina E – 10%
Avocado nu are sare și nici colesterol, având un nivel scăzut de grăsimi saturate. Un consum constant de grăsimi sănătoase va încetini procesul de descompunere a carbohidraților, iar prin acest proces zahărul din sânge va fi la un nivel normal. Aceste grăsimi susțin sănătatea pielii și îmbunătățesc absorbția mineralelor, vitaminelor și substanțelor nutritive solubile în grăsimi.
Cum acționează avocado asupra sănătății?
- Menține sănătatea sistemului cardiovascular. Avocado este o sursă importantă de grăsimi mononesaturate, în mare parte acidul oleic ce joacă un rol esențial în menținerea sănătății inimii. Fructul conține de asemena și fitosteroli precum beta-sisterolul, stigmasterol, camperserol care au o structură similară cu cea a colesterolului. Acești compuși acționează benefic pentru inflamațiile din corp, protejând inima prin a reduce nivelul colesterolului din sânge.
- Previne apariția depresiei. Avocado conține o cantitate mare de folați (reduc riscul apariției stărilor depresive). Folații sunt cei care previn creșterea nivelului de homocisteină din organism. Această substanță afectează circulația sângelui și transportul nutrienților la creier.
- Protejează sănătatea oculară. Avocado este o sursă bună de antioxidanți care sunt esențiali pentru sănătatea ochilor. Luiteina și zeaxantina reduc riscul apariției cataractei și a degenerescenței maxulare.
- Previne riscul de apariție a osteoporozei. Doar jumătate de avocado poate oferi organismului un procent de 25% din doza zilnică recomandată de vitamina K. Nutrientul acesta contribuie la îmbunătățirea sănătății oaselor, crescând absorbția de calciu.
- Scade nivelul de grăsimi rele din sânge. Un consum de avocado constant poate reduce nivelul trigliceridelor și a colesterolului LDL (rău) cu un procent de 20% și 22%. Colesterolul HDL (bun) poate crește cu 11 procente.
Cum poți consuma avocado? Acest fruct poate fi preparat ca o pastă (guacamole) și servit cu pâine prăjită, ou și câteva semințe. De asemenea, îl poți mânca sub formă crudă, doar tăiat felii împreună cu legumele preferate.