Biotina face parte din complexul B și mai este cunoscută sub numele de Vitamina H. Numele provine de la ”haar und haut” (păr și piele tradus din limba germană). Vitamina B7 este esențială pentru funcționarea corectă a organismului. Are un rol vital pentru sănătatea pielii, a sistemului nervos, a pielii, a metabolismului și a sistemului digestiv.
Asimilarea biotinei se face pe baza dietei alimentare deoarece este solubilă în apă. Acest lucru înseamnă că depozitarea ei în corp este imposibilă. Se poate asimila fie din suplimente, fie din mâncare. Vitamina B7 asigură aportul optim de energie zilnică și este responsabilă cu modul de răspundere al organismului la stres.
Despre biotină - beneficii pentru organism:
- Menține sănătatea pielii. Deficiența de biotină poate produce iritații pe piele, roșeață și uscături. Vitamina B7 este esențială pentru piele, deoarece este implicată în metabolizarea grăsimilor.
- Încetinește procesul de cădere a părului. Dacă această problemă este sub formă gravă și scalpul are plăci întregi lipsă, va trebui să consumi alimente ce convin biotină și suplimente. Fie că este o problemă ușoară sau gravă, biotina trebuie asimilată pentru a remedia acest aspet.
- Îmbunătățește digestia. Aportul zilnic de biotină optim va reuși să transforme mâncarea în energie. Este folosită pentru metabolizarea grăsimilor, aminoacizilor și carbohidraților.
- Scade glicemia în cazul diabetului de tip 2. Vitamina B7 reduce glicemia și este utilizată pentru a combate diabetul.
- Întărește unghiile și le redă sănătatea. Unghiile fragile pot fi un semn al lipsei de biotină. Suplimentele cu biotină pot îmbunătății considerabil aspectul unghiilor într-un timp foarte scurt.
- Îmbunătățește memoria. Complexul B este cel responsabil cu funcționarea creierului. Din acest motiv, biotina este cea mai indicată pentru metabolismul creierului. Vitamina B7 este singura care ajunge in lichidul cefalorahidian.
- Pentru întărirea sistemului imunitar al femeilor însărcinate. Sarcina provoacă deficiență de vitamine din motive clare. Asimilarea lor devine din ce în ce mai grea, iar consumarea alimentelor se poate schimba. Biotina este un supliment nutritiv ideal pentru ca organismul să se fortifice.
Semnele unui nivel scăzut de biotină în organism:
- Furnicături în tălpi și palme
- Extenuare, oboseală cronică
- Cădere a părului
- Exfolierea intensă a unghiilor
- Schimbări bruște de comportament (nervozitate, anxietate)
- Dureri de articulații
- Dureri musculare
- Piele uscată
Pentru a asimila aportul necesar de biotină zilnic, trebuie să consumi diferite alimente și dacă e cazul, sa optezi și pentru suplimente. Deși se găsește în cantități reduse în alimente, ar fi ideal dacă ai consuma: ouă, pui, somon, lactate, ficat, morcovi, linte,ton, migdale, mazăre, cereale integrale, banane, nuci și conopidă. Pentru ca organismul să funcționeze corect și pentru a reduce deficiența, biotina trebuie consumată în concentrație mare. Așadar, DZR (doza zilnică recomandată) conține atât alimente, cât și suplimente pe bază de biotină. Sunt produse care au o concentrație de peste 5000mcg/tabletă.
Deficiența de biotină poate cauza afecțiuni grave precum retardare mintală, steatoză hepatică, alopecie, răspunsul imun este afectat, apariția infecțiilor fungice, încetinirea dezvoltării fizice în cazul copiilor, afectarea fătului pe parcursul sarcinii. Există mai multe motive pentru care biotina nu este asimilată și astfel apare deficitul. Printre acestea se numără alimentația incorectă, consumul excesiv de alcool sau pacienți cu anomalii genetice.