Sari la conținut

Urmărește-ne

Produse cu cel mai bun raport calitate-preț

Contactează-ne

Despre gluten și intoleranța la această proteină

Despre gluten și intoleranța la această proteină

Glutenul este componenta de bază a multor produse de panificație și paste. El contribuie la gustul perfect al acestora, dar provoacă alergii și este din ce în ce mai evitat. Din acest motiv ne-am propus să vorbim despre gluten și intolerența la această proteină.

Această proteină se găsește în secară, orz și grâu. În producția pâinii, a tuturor produselor de panificație și a pastelor, glutenul este elementul de bază. Se formează atunci când proteinele insolubile iau contact cu apa. Mai exact, făina are potențial glutenic doar atunci când este udată. În fâina deja udată și frământată se activează rețeaua de proteine și astfel se produce aluatul care crește doar la căldură. După ce ai introdus aluatul la cuptor, proteinele din acesta se întăresc și duc la formarea unei structuri semi-rigide, iar produsul final are o textură, un aspect, un volum și un gust care nu poate fi replicat. Pe scurt, cu cât făina produce mai mult gluten, cu atât aluatul crește mai bine.

Dezvoltarea glutenului în pâine și alte produse este influențată de mai mulți factori. Astfel, depinde de făina pe care o folosești, cantitatea de apă, grăsimile, metoda de frământare și conținutul de amidon. Fiecare dintre acești factori are rolul său în dezvoltarea glutenului și gustul pe care îl va avea produsul finit.

Ce este intoleranța la gluten?

Din ce în ce mai multe persoane dezvoltă intoleranță la gluten. Deși majoritatea persoanelor nu au această problemă, ea este constituită de alergia la grâu. Intoleranța la gluten, boala celiacă și alergia la grâu se declanșează prin răspunsul imunitar al organismului. Se manifestă prin greață, stomac umflat, respirație dificilă sau dificultăți de concentrare. Intoleranța la gluten are diverse simptome și nu au neaparata legătură cu digestia. Sensibilitatea la gluten se poate manifesta prin oboseală fizică și mentală, scădere în greutate, probleme la nivelul pieii, depresie, anxietate, amorțeli sau furnicături la nivelul membrelor.

Boala celiacă este diferită de intoleranța la gluten, fiind mai extremă. Se manifestă prin imposibilitatea organismului de a digera glutenul. Sistemul imunitar distruge intestinul subțire, iar nutrienții trec prin el fără a putea fi absorbiți. Această boală este foarte dificilă și poate duce la complicații precum subnutriția dacă nu este tratată în mod corect. Studiile arată că 1 din 100 de oameni suferă de boala celiacă la nivel mondial.

Cum se poate combate această afecțiune?

Pentru a preveni și a evita ca aceste simptome să apară, cel mai bine e să îndepărtezi glutenul din alimentație. Există o mulțime de alimente care nu conțin gluten, precum făina de migdale sau cea de cocos. Din fericire, nu trebuie să îți faci griji privind alimentația zilnică, deoarece magazinele online ne oferă suficient de multe alternative în acest scop. Totuși, atunci când mergi la un restaurant sau iei masa în oraș, verifică lista de ingrediente pentru a evita complet contactul cu glutenul. Spre exemplu, evită sosul de soia, deoarece poate conține urme de gluten.

Livrare Rapida

In 24h oriunde in tara

Transport Gratuit

La comenzi peste 200 lei

Garantie

Retur garantat in 14 zile

Calitate

Zeci de mii de clienti fericiti