Sari la conținut

Urmărește-ne

Produse cu cel mai bun raport calitate-preț

Contactează-ne

Despre turmenic și proprietățile sale

Despre turmenic și proprietățile sale

Turmenicul este cunoscut pentru gustul și proprietățile sale terapeutice. Se folosește în medicina integrativă împreună cu curcuma. Turmenicul este o specie a curcumei și se utilizează atât în alimentație, cât și în scop medicinal. În acest articol discutăm despre turmenic și proprietățile sale.

Turmenicul este o specie din numeroase ale curcumei. În România este cunoscut drept zerdiceaf sau sofran indian. Acesta este deseori asociat cu curcuma, din motive etimologice. Curcuma se folosea în India, acum 4.000 de ani și cuvândul kunkuma era folosit pentru turmenic. Pudra de turmenic este obținută din procesarea și transformarea ramificațiile rizomului de turmenic.

Cum se poate utiliza turmenicul?

Obținerea pudrei este realizată prin fierberea rizomilor de turmenic. După fierbere, aceștia se usucă în cuptor și se macină pentru a rezulta pudra. În alimentație, turmenicul este folosit pentru gustul său amărui și ușor piperat. În bucătăria orientală, turmenicul este un ingredient de bază. Acesta este un condiment principal în prepararea curry-ului. El se poate găti proaspăt sau murat.

Turmenicul nu este doar un condiment, ci se poate utiliza ca și colorant alimentar. În colorarea muștarurilor, a chipsurilor sau brânzeturilor, turmenicul este un ingredient ce ține locul coloranților artificiali.

Cum se utilizează turmenicul în medicină?

Consumul de turmenic poate reduce anumite dureri dar și îndepărta diferite afecțiuni. Introducerea în alimentație a turmenicului poate aduce numeroase beneficii în sănătatea organismului.

Turmenicul are proprietăți antiinflamatorii și acționează la nivel molecular. Sistemul imunitar este protejat împotriva infecțiilor, a leziunilor sau iritațiilor. Tot cu ajutorul turmenicului, se poate detoxifia organismul. Acesta blochează acțiunea radicalilor liberi care produc stresul oxidativ. Radicalii liberi pătrund în organism și acționează asupra ADN-ului și a celulelor. Mediul extern este cel care favorizează apariția acestora și implicit apariția bolilor cardiovasculare, autoimune și îmbătrânirea prematură.

Compoziția chimică a turmenicului și curcuminului ajută la eliminare efectelor nocive ale acestor radicali. Proprietățile benefice ale consumului de turmenic se resimt și în combaterea răcelilor, anemiei sau a bolilor gastrointestinale. Turmenicul este ideal pentru a reduce nivelul zahărului din sânge, a colesterolului și în tratarea astmului.

Această plantă eliberează căile respiratorii, fiind benefică pentru ameliorarea simptomelor de astm bronșic. Turmenicul sau curcuminul are efect benefic asupra scăderii nivelului de lipoproteine din organism. Lipoproteinele sunt cele care depun excesul de colesterol pe pereții arterelor.

Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale turmenicului pot trata diferite afecțiuni ale pielii. Măștile cu turmenic, cremele, ceaiul sau laptele pot remedia psoriazisul, eczemele sau acneea. Acesta poate grăbi procesul de vindecare a rănilor, leziunilor sau tăieturilor. În ceea ce privește alergia, turmenicul poate ameliora simptomele acesteia prin proprietățile sale antihistamice.

Turmenicul are multiple întrebuințări, iar din acest motiv este cunoscut ca și un condiment minune. Acesta are de asemenea, reacții adverse dacă este consumat în exces sau în mod greșit. Pentru a le evita, poți apela la suplimente bazate pe turmenic sau curcumin. Folosește turmenicul în numeroase rețete și pentru întreținerea sănătății organismului!

Livrare Rapida

In 24h oriunde in tara

Transport Gratuit

La comenzi peste 200 lei

Garantie

Retur garantat in 14 zile

Calitate

Zeci de mii de clienti fericiti