La ora actuală, vanilia se numără printre cele mai scumpe condimente din întreaga lume. Originară din America Centrala, vanilia are un impact deosebit asupra oricărei prăjituri. Gustul său dulce și aroma intensă o face pe bună dreptate un condiment atât de scump. Vanilia este fructul unei orhidee cățărătoare și se află printre preferințele celor mici și celor mari.
Ce conține vanilia?
În compoziția vaniliei se află vitamine din complexul B (B1, B3, B5 și B6), mangan, fier, magneziu, potasiu, zinc și calciu. Vitaminele din complexul B au rolul de a ajuta sistemul nervos să funcționeze în parametrii normali, să regleze metabolismul și să sintetizeze enzimele. Potasiul are o importanță maximă asupra fluidelor corporale și a celulelor. Acestea determină presiunea sângelui și ritmul cardiac, iar fierul ajută la înmulțirea celulelor roșii și producerea enzimelor antioxidante.
Deși este un condiment folosit în general pentru gustul și aroma sa, vanilia are și câteva beneficii pentru sănătate. Indienii o foloseau drept mirodienie, dar și medicament pentru stimularea activității inimii. Vanilia era recunoscută pentru capacitatea de a înlătura oboseala intelectuală și fizică, stările depresive și frica.
Un alt beneficiu al vaniliei este cel al stimulării sistemului nervos și remedierea insomniilor. Aceasta relaxează mintea și scade presiunea sângelui. Vanilia are proprietăți digestive, antiseptice și antispasmodice. Se utilizează pentru asigurarea unei digestii ușoare și pentru stimularea apetitului.
În ceea ce îi privește pe cei mici, vanilia poate trata cu ușurință febra și convulsiile bebelușilor. Adaugă câteva bucăți dintr-un baton de vanilie într-o cană de lapte cald. Acest amestec va reduce febra și va calma infecțiile.
Vanilia se poate utiliza în absolut toate preparatele dulci. De la băuturi, până la produse de patiserie și prăjituri, acest condiment le va schimba aroma într-una mult mai bună. Gustul dulce și intens se potrivește perfect în aluaturile de culoare galbenă (torturi, cornuri, foietaje).
Încearcă următoarea rețetă cu vanilie, pentru a încânta papilele gustative ale întregii familii!
- Chec pufos cu vanilie, lămâie și afine.
Ai nevoie de: 4 ouă, 250 grame de zahăr, 250 de ml de lapte, 250 ml de ulei, 1 praf de copt, , 750 grame de făină, 100 grame de afine, o păstaie de vanilie sau esență și o lămâie rasă. Mixeaxă împreună ouăle cu zahărul, apoi adaugă pe rând ingredientele lichide. La final, adaugă praful de copt și coaja de lămâie rasă și mixează în continuare. După ce ai obținut un amestec ușor cremos, pune-l într-o tavă pentru chec, apoi presară afinele. Pune-l la cuptorul cu aer circulant pentru 30 de minute la 180 de grade celsius.
Checul devine pufos pe toată perioada coacerii, iar la taiere devine un sponge cake (asemeni unui burete). Este o idee delicioasă pentru un desert rapid și sănătos! În locul făinii albe, poți opta pentru făina integrală, pentru făina de castane sau cea de cocos.