Originar din Asia de Sud Est, Jakfruitul este un fruct gigantic, cel mai mare fruct care crește în copaci. Prima cultivare a acestui fruct a fost în India, dar ulterior a devenit fructul național al Bangladeshului. Se cultivă de asemenea în Thailanda, Malaezia, Indonezia și Brazilia. Aceste țări îl cultivă în special pentru semințele și fructele sale, dar și pentru lemnul său, fiind numit și yaca, jaca sau nangka. Beneficiezi de gust de carne într-un singur fruct cu Jackfruit!
Jackfruitul este singurul fruct care se poate consuma gătit, crud, copt sau necopt. Conține sute de semințe care sunt foarte hrănitoare și benefice pentru sănătate. În compoziția sa se află potasiu, vitamina C, calciu, fier și proteine. Datorită numeroaselor substanțe, jackfruitul a fost supranumit drept ”fructul miracol”.
Nutriționiștii au stabilit că acest fruct înlocuiește cu succes carnea, iar atunci când îl gătești are gust de carne. Această proprietate a fructului de a-și schimba gustul îl face atât de căutat și de benefic. Jackfruitul crud are gust combinat de ananas și pară, iar aroma sa este similară cu cea a gumei de mestecat de fructe. Gătit, jackfruitul are gust de friptură de porc.
Despre jackfruit și cum îl recunoști
Copacii de jackfruit sunt uriași, iar un singur fruct poate cântări 4,5 kg până la 45. Înălțimea copacilor ajunge până la 15 metri înălțime și produc până 100 și 200 de fructe pe an. Formele sale sunt variabile (rotunde și ovale), iar culoare diferă în funcție de nivelul de coacere. Jackfruitul copt are culoare gălbuie cu pete maronii și mirosul este dulceag. Exteriorul fructului are câteva proiecții asemenți țepilor, dar nu sunt ascuțiți. După ce se coace fructul devine lipicios. Acest proces se datorează uleiurilor esențiale din coajă și a unor substanțe similare cu rășinile.
Ce conține Jackfruitul?
100 de grame de Jackfruit asigură 95 de calorii, fibre, vitamina A, E, vitamine din complexul B, sodiu, fier, zinc, mangan, cupru, fosfor, bromelaină, saponină, izoflavone, seleniu, fitonutrienți, lignani, fructoză și zaharoză.
Consumul de jackfruit ajută la fortificarea sistemului imunitar, protejează mucoasa colonului, reglează tensiunea arterială, previne constipația și oferă foarte multă energie corpului. În compoziția sa se află antoxidanți care protejează corpul împotriva radicalilor liberi ce sunt responsabili cu îmbătrânirea. Acest fruct este benefic pentru toate funcțiile corpului și asigură un aport optim de vitamine, nutrienți și minerale.
Cum se taie și ce parte se consumă? 
Datorită mărimii sale, jackfruitul necesită un cuțit mare și foarte bine ascuțit. Înainte de a-l tăia, unge cuțitul cu ulei și mâinile. Fructul conține foarte mult latex și pielea este foarte rezistentă. În cazul în care nu utilizezi ulei, te vei lipi de orice. Se taie ca un pepene, longitudinali. Țepii de pe suprafața sa nu sunt ascuțiți, ci foarte moi odată cu coacerea sa.
Pulpa din interiorul fructului de culoare albă NU se consumă, ci se îndepărtează cu cuțitul. Între pulpă și coajă se află câteva alveole gălbui care sunt comestibile. Nu trebuie să le confundați cu zecile de alveole prinse într-o rețea de fibre, acestea din urmă trebuie curățate și desprinse.