Castanele sunt o sursă ideală de minerale, fitonutrienți și vitamine. Există mai multe forme, dar cele mai populare sunt castanele europene. Castanele europene fac parte din specia Castanea sativa. Tradus, acest apelativ înseamnă ”cultivat de oameni”. Plantarea castanului comestibil este datorată nucilor sale. Consumarea castanelor se poate face sub diferite forme, respectiv: măcinate, făină, fierte, prăjite, ca piure sau coapte. În acest articol vom vorbi despre importanța castanelor și remedii pentru sănătate.
Introducerea castanelor în alimentația ta este esențială din mai multe motive. Valorile nutriționale pe care le au castanele sunt una dintre cele mai bune recomandări ale acestora. Astfel, castanele deși au puține calorii și grăsimi sunt o importantă sursă de fitonutrienți, vitamine și minerale. În 100 de grame de castane se regăsesc 8.1 de grame de fibre dietetice. Această concentrație reprezintă 21% din doza zilnică recomandată. Tot în compoziția castanelor se află Vitamina C, respectiv 43 mg și 72% din DZR. Castanele conțin acizi grași mononesaturați care sunt benefici la reducerea colesterolului rău.
-
Calciu
-
Magneziu
-
Zinc
-
Fier
-
Fosfor
-
Vitamina A
-
Vitamine din complexul B – B1, B2, B3 și B6.
Castanele NU conțin gluten. Similare cu migdalele și alunele, castanele sunt un ingredient de bază pentru preparate fără gluten. Se pot utiliza de către toate persoanele care au intoleranță la gluten.
Remedii pentru sănătate bazate pe consumul de castane:
- Îmbunătățește sistemul imunitar. Cu ajutorul vitaminei C și a antioxidanților din compoziția castanelor, starea sistemului imunitar se îmbunătățește. Aceste vitamine acționează prin stimularea producerii celulelor albe și reduc din efectele radicaliilor liberi. Radicalii liberi sunt responsabili cu producerea stresului oxidativ.
- Îmbunătățește digestia. Fiind un fruct oleaginos, castanele sunt aliate puternice împotriva problemelor digestive. Fibrele dietetice din compoziția lor sunt benefice pentru a regla funcționarea intestinelor. Acestea previn inflamațiile și disconfortul abdominal. Tot caeste fibre ajută la o absorbție îmbunătățită a nutrienților.
- Oferă energia necesară pe toată perioada zilei. Castanele conțin carbohidrați complecși care sunt digerați mai lent decat ceilalți. Deoarece sunt bazate pe carbohidrați complecși și fibre, castanele ajută sistemul digestiv să funcționeze normal și să stimuleze producerea de energie a organismului.
- Reglează colesterolul și nu permite riscul aparițiilor inflamației. Consumul regulat de castane poate reduce nivelul de colesterol rău, împiedica înfundare arterelor și reglează tensiunea arterială. Aceste beneficii se datorează potasiului.
Cum poți consuma castanele?
Gustul dulce se poate integra perfect la prepararea mâncărurilor pe bază de carne. De asemenea se pot consuma fierte, piure, cremă sau coapte. Le poți procura direct sub această formă sau le poți prepara acasă. Se crestează castanele și introduc în cuptor. Consumarea lor se face numai după ce te-ai asigurat că s-au copt suficient de bine. Prospețimea lor se poate păstra la frigider timp de maxim 10 zile, apoi acestea se întăresc și se usucă.
Efectele adverse ale castanelor se produc doar în cazul alergiilor la fructe oleaginoase. Dacă ai observat anumite alergii la consumul de arahide sau alune, s-ar putea să se întâmple la fel și la castane. Înainte de a le consuma, discută cu o persoană avizată.