Cerealele se potrivesc fiecărei mese a zilei. Consumul de cereale, în special cele integrale poate aduce mai multe beneficii organismului. Pentru a urma avea un stil de viață sănătos este esențial să ne orientăm către alimente cât mai sănătoase și cu un nivel ridicat de minerale și vitamine. Astăzi vom discuta despre importanța cerealelor în alimentație.
Pe lângă fructe și legume, consumul de cereale integrale poate genera numeroase beneficii organismului. Cele mai bune cereale pentru un stil de viață sănătos sunt cele integrale. Acestea se pot combina cu fructe proaspete, uscate și băuturi vegetale în cazul celor dulci. Cerealele integrale pot fi consumate la micul dejun sau ca o gustare plină de nutrienți. Despre alte tipuri de cereale vom vorbi mai jos.
Cum se prepară cerealele integrale?
Importanța cerealelor în alimentație depinde de modul de preparare. Modul de preparare al acestora presupune folosirea întregului bob de cereală. Se păstrează toate trei părțile, respectiv germenul și membranele interioare și exterioare. Acest proces de preparare îți oferă posibilitatea de a beneficia de toți nutrienții boabelor de cereale. Comparativ cu produsele rafinate, cerealele integrale folosesc întregul bob, iar restul doar miezul. Pâinea albă, pastele sau orezul alb sunt doar câteva care se bazează pe utilizarea miezului.
Gustul alimentelor rafinate este cel care câștigă în fața celor integrale. De exemplu, pastele integrale au un gust mai dur și mai intens, spre deosebire de cel fin al pastelor rafinate. Totuși, alimentul integral care câștigă cel mai des în fața celor rafinate este pâinea. Pâinea integrală are un gust extrem de bun și asigură un aport destul de mare de nutrienți și proteine. Aceasta nu permite ca senzația de foame să apară repede și implicit te ajută la pierderea în greutate.
Cerealele sunt de mai multe tipuri, după cum urmează:
- Ovăz integral
- Fulgi de ovăz
- Bulgur
- Grâu
- Hrișcă
- Orez brun
- Orez sălbatic
- Porumb integral
- Grâu spelta
- Produse care conțin cereale (cele care se consumă cu lapte sau apă).
La această listă putem adăuga și câteva produse care sunt bazate pe cereale integrale cum ar fi făina integrală de ovăz, grâu sau hrișcă. Acestea pot fi folosite în toate produsele de panificație și patiserie, reprezentând varianta alternativă și sănătoasă a făinii albe.
Importanța cerealelor în alimentație
- Sunt bogate în fibre, minerale și vitamine.
Cerealele reprezintă o sursă importantă de nutrienți care pot fi consumați sub diferite forme. Fibrele sunt cele care mențin stomacul plin, asigură buna funcționare a organismului și nu permit digerarea rapidă a mâncării. Astfel, cerealele sunt potrivite ca o gustare sau masă principală, în ambele cazuri generează suficientă energie și vitamine organismului.
- Ajută la menținerea unei greutăți corporale optime.
Cerealele integrale se ocupă cu pierderea în greutate și sunt recomandate în diete de cele mai multe ori. Înlocuirea pastelor albe cu cele integrale va reduce din numărul de calorii consumate zilnic și implicit la pierderea în greutate. Totodată acestea ajută și la reglarea colesterolului, protejând sănătatea inimii.