Importanța năutului în alimentația zilnică

beneficii naut, naut, pasta de naut, sanatate, sistem nervos, valori nutritionale naut -

Importanța năutului în alimentația zilnică

Năutul este des utilizat într-o mulțime de rețete. Este o alternativă sănătoasă a procurării proteinelor și se folosește de obicei într-o dietă fără carne. Totuși, poți consuma atât carne, cât și năut. Valorile nutriționale ale năutului l-au făcut foarte popular. Datorită faptului că este o sursă reală de proteine, vitamine, fibre și minerale, astăzi vom vorbi despre importanța năutului în alimentația zilnică.

Înainte de a detalia cât de esențial este năutul, vom expune valorile nutriționale ale acestuia. Astfel, doar 164 de grame de năut, oferă organismului: naut nutrio.ro

  • 14,4 grame de proteine
  • 80,4 mg de calciu
  • 267 de calorii
  • 4,2 grame de grăsimi
  • 44,7 grame de carbohidrați (dintre care 7.8 grame sunt zaharuri)
  • 12,5 grame de fibre
  • 4,7 mg de fier
  • 274 mg de fosfor
  • 78,7 mg de magneziu
  • 6,1 mcg de seleniu
  • 2,5 mg de zinc
  • 474 mg de potasiu
  • 280 mcg de acid folic
  • 2,1 mg de vitamina C
  • 6,6 mcg de vitamina K
  • 26,2 mcg de beta-caroten
  • 69,7 mg de colină

Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru o bună funcționare a întregului organism. Fiecare contribuie la ameliorarea unor afecțiuni și prevenirea bolilor. Așadar, năutul poatenaut nutrio.ro

  1. Combate hipertensiunea și reduce riscul de boli cardiovasculare. Datorită potasiului și magneziului, năutul poate regla presiunea arterială și reduce riscul de boli cardiovasculare. Pentru cele mai bune rezultate, năutul trebuie consumat zilnic. Fibrele din compoziția sa reduc nivelul de trigliceride din sânge și nivelul colesterolului rău.
  2. Îmbunătăți sănătatea oaselor. Cu ajutorul calciului și fierului, oasele se întăresc și articulațiile sunt mai sănătoase. Năutul conține suficientă concentrație din ambele pentru a îmbunătăți sănătatea sistemului osos.
  3. Regla zahărul din sânge. Indicele glicemic al năutului este mic, iar datorită fibrelor și proteinelor din compoziția sa poate regla nivelul zahărului din sânge. Acestea încetinesc absorbtia carbohidraților și pot controla astfel glicemia.
  4. Preveni dezvoltarea anemiei. Fierul este cel responsabil cu transmiterea oxigenului din organism către celule. Deficiența de fier provoacă anemie, iar simptomele de oboseală și slăbiciune nu îți vor permite să faci prea multe. Consumul regulat de năut poate preveni această afecțiune. Năutul furnizează organismului o jumătate din necesarul zilnic recomandat de fier.
  5. Menține creierul sănătos. Mai sus era vorba despre colină, iar dacă încă nu ai aflat despre acest nutrient, el este esențial pentru creier. Colina asigură funcționarea bună a sistemului nervos. Astfel, cu ajutorul năutului poți îmbunătăți starea de spirit, capacitatea de învățare și memorare.
  6. Reduce toxinele și stimula tranzitul intestinal. Fibrele din compoziția năutului asigură o bună digestie. Este utilizat deseori în diete, pentru a îmbunătăți funcționarea metabolismul și de a-l accelera.
  7. Preveni cresterea tumorilor cancerigene. Consumul constant de năut poate ajuta organismul să producă o cantitate mai mare de butirat. Acesta este un acid gras care reduce inflamațiile de la nivvelul celulelor de colon, fiind benefic pentru a ține la distanță cancerul de colon. Tot în năut se află o sursă importantă de saponine. Saponinele sunt compuși ai plantelor ce previn creșterea unor tumori cancerigene.

 


Tags