Merișoarele, cunoscute și sub numele de Cranberry sau afine roșii sunt originare din America de Sud. Fructele sunt mici și roșii și cresc în zonele muntoase de la noi din țară. Aceste fructe au o capacitate de rezistență incredibilă, la geruri de până la -40 de grade, vânt puternic și în general condiții meteo extreme. Astăzi vom vorbi despre întrebuințări și beneficii ale merișoarelor.
Fructele de merișor se consumă sub formă de dulceață, ceai, compot, gustare uscată, se adaugă în iaurturi, deserturi sau peste muesli. Au un conținut de vitamina A, proteine, vitamine din complexul B, vitamina C, potasiu, fosfor, calciu, fibre, flavonoide, acizi grași Omega 3, 6, 9; saponine, fenoli, zaharuri, uleiuri, substanțe antibacteriene și antimicotice.
Beneficiile merișoarelor:
- Oferă energie
- Combat efectele stresului, anxietății și depresiei
- Îmbunătățesc memoria
- Previn îmbătrânirea prematură
- Luptă cu radicalii liberi și toate efectele nocive ale acestora
- Sporesc nivelul de colesterol bun
- Reduc din depozitele de țesut adipos și sunt utile în procesul de pierdere în greutate
- Înjumătățesc durata ciclului menstrual dacă acesta se întinde pe o perioadă foarte lungă
- Reduc din stările de slăbiciune
- Tratează anemia și devitalizarea
- Au acțiune diuretică datorită flavonoidelor și sanoninelor
- Curăță rinichii de microlitiază
- Elimină calculi
- Substanțele antibacteriene protejează flora intestinală și elimină din bacteriile rele din intestin
- Au acțune astringentă care poate regla tranzitul intestinal
- Previn infecțiile intestinale, gastrice și renale cu ajutorul compușilor chimici care blochează acțiunile bacteriilor
Merișoarele au o acțiune antioxidantă de 20 de ori mai puternică decât cea a vitaminei C. Acestea pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, iar sucul de merișoare este recomandat ca tratament complementar. Merișoarele se folosesc drept antibiotice naturale și antioxidanți, datorită beneficiilor anticancer.
Consumul regulat de merișoare îmbunătățește starea generală a organismului, dar are și următoarele acțiuni:
- Ajută la tratarea reumatismului prin proprietățile antiiinflamatorii
- Îmbunătățesc sistemul imunitar și vindecă tusea
- Elimină afecțiunile gingivale prin proprietățile antibacteriene, împiedică formarea plăcii bacteriene, întăresc sistemul osos și previn căderea dinților
- Sunt o sursă importantă de iod
- Tratează și previn infecțiile urinare cauzate de bacteriile din tractul urinar
- Combat bacteria Helicobacter.
Consumul regulat de merișoare scade inflamația de la nivelul gingiilor, a intestinelor și a articulațiilor. Fructele sunt bogate în minerale și vitamine, prevenind o mulțime de afecțiuni. Merișoarele pot împiedica multiplicarea bacteriilor și menținerea unui pH adecvat în organism.
Cum poți introduce merișoarele în alimentație?
Gustul dulce-acrișor, similar cu cel al afinelor se poate integra foarte ușor în alimentația zilnică. Merișoarele, alături de alte fructe dulci care să le îmbunătățească gustul, pot creea o gustare perfectă între mese. De asemenea, dacă ești un iubitor al gustului acrișor, le poți consuma crude, fără să le adaugi în alte amestecuri. Merișoarele se integrează perfect în micul dejun, alături de iaurt, fulgi de ovăz sau muesli. Le poți adăuga într-un desert cum este checul. În acest preparat, gustul merișoarelor va oferi desertului o aromă puternică, ce va diminua din gustul dulce al checului. Dacă îți place să încerci lucruri noi, poți adăuga merișoare chiar și în salatele de legume.