Originea lintei datează de acum mai bine de 7000 de ani. S-a cultivat prima dată în Orientul Mijlociu, apoi s-a răspândit în Europa și Africa. Lintea este folosită în bucătăria tradițională și se utilizează atât ca un aliment, cât și ca un remediu pentru sănătate. Este una dintre cele mai vechi leguminoasă cultivată. Așadar, astăzi vom vorbi despre linte – un aliment important pentru sănătate.
Lintea este de mai multe feluri. Ce o diferențiază este culoarea sa, astfel există linte roșie, verde, neagră, maro și puy.
Lintea roșie este specifică rețetelor indiene. Este ideală pentru a prepara supa cremă de linte roșie și galbenă care după 20 de minute se descompune și devine moale.
Lintea verde are dimensiuni diferite și este puțin mai ieftină decât cea puy, fiind și o alternativă a acesteia.
Lintea neagră este aromată, iar boabele sunt mici și negre. Menține forma bine atunci când este gătită și este obținută din combinarea lintei puy și a celei maro.
Lintea maro este una din cele mai utilizate tipuri. Se gătește repede, iar în timpul gătirii își păstrează forma.
Lintea puy, orginară din Franța (Le Puy), își păstrează forma mai bine decât cea maro atunci când este gătită. Aroma sa este piperată, fiind ideală pentru asezonarea salatelor sau umplerea cartofilor la cuptor.
Substanțele nutritive pe care le conține lintea diferă de la formă la formă. Un alt aspect important ce influențează substanțele nutritive ale acesteia este cantitatea și modul de consum. Are proprietăți benefice organismului, precum vitamine din complexul B, fier, potasiu, zinc și magneziu. Se poate folosi ca alternativă în cazul rețetelor vegetariene.
În doar 198 de grame de linte gătită se află:
- 16,6 grame de fibre
- 17,8 grame de proteine
- 230 de calorii
- 39,9 grame de carbohidrați
- 0,8 grame de grăsimi
- 90% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina B9
- 18% din DZR de vitamina B6
- 22% din DZR de vitamina B1
- 10% din DZR de vitamina B3
Lintea conține, tot în același gramaj procente din necesarul zilnic de:
- Acid pantotenic – 13%
- Fier – 37%
- Mangan – 49%
- Cupru – 25%
- Zinc – 17%
- Potasiu – 21%
- Magneziu – 18%
- Fosfor – 26%
Ce beneficii are lintea asupra sănătății?
Datorită valorilor nutriționale, lintea poate acționa în beneficiul sănătății. Aceasta reglează nivelul zahărului din sânge, protejează inima, protejează organismul împotriva cancerului și reduce riscul constipației.
Fibrele solubile din compoziția lintei pot regla cu ușurință nivelul zahărului din sânge. Aceasta abundă în carbohidrați care pot controla nivelul colesterolului, al glucozei și scade riscul apariției diabetului de tip 2. Lintea scade nivelul colesterolului rău, reduce riscul de boli cardiovasculare și poate reduce riscul de atac vascular cerebral. Proteinele din compozitia lintei blochează o enzimă care cauzează creșterea tensiunii arteriale. Vitaminele, mineralele li fibrele dietetice din componența sa sunt anticancerigene. Lintea reprezintă o sursă foarte bună de fibre dietetice care absorb apa din organsim și combat astfel constipația. Consumul zilnic de linte poate proteja întreaga sănătate a organismului și poate fi utilizată ca o alternativă pentru pierderea în greutate. Înlocuirea cărnii cu lintea sau năutul pentru o cură pot face minuni asupra corpului!