Mierea este unul dintre cele mai vechi remedii naturale folosite în lume, încă de pe vremea vechilor egipteni, a romanilor și a grecilor. Se folosea în scop terapeutic, pentru proprietățile sale antivirale și antibacteriene. Astăzi, mierea este la fel de utilizată. Mai jos vom vorbi despre mierea de Manuka – ce este și care sunt proprietățile sale.
Mierea de Manuka este cel mai studiat sortiment din lume. Deși sunt peste 20.000 de tipuri de miere în lume, aceasta are un potențial terapeutic imens. Provine de la florile speciilor de arbori Leptospermum. Aceasta este monofloră. Arborele de Manuka este originar în Australia și Noua Zeelandă. Se folosea printre triburi, când utilizarea lemnului tare era în scop de construcții, iar frunzele în medicină.
Acest tip de miere este realizată în totalitate de nectarul florilor de Manuka. Poate fi monofloră sau multifloră. Este un amestec din diferite plante, unde Manuka este cea predominantă. Pentru a stabili cu exactitate dacă este monofloră sau multifloră, se fac două teste (chimic și ADN).
Modul prin care mierea de Manuka se deosebește de alte tipuri este valoare nutrițională și modalitatea prin care se recoltează. De asemnea, mai poți deosebi mierea de Manuka față de altele prin gust, culoare și consistență.
Valoarea nutrițională a mierii de Manuka:
- Aminoacizi
- Zaharuri
- Fivre dietetice
- Carbohidrați
- Proteine
- Vitamina C
- Vitamine din complexul B (2,3,5,6,9)
- Minerale precum zincul, fierul, calciul, potasiul, fosforul sau magneziul.
Mierea are cunoscute proprietăți antimicrobiene, antibacteriene, antioxidante, antifungice și imunomodulatoare. Cea de Manuka are o consistență mult mai groasă comparativ cu cea obișnuită. Are o textură mai cremoasă, datorită procesului de producție. Este foarte aromată, iar gustul este destul de intens.
Care sunt beneficiile pe care le oferă mierea de Manuka?
- Întărește sistemul imunitar
- Previne afecțiuni ale sistemului gastrointestinal și le remediază
- Ameliorează afecțiunile cronice acute cu bacterii care sunt rezistente la antibiotice
- Este utilă pentru uzul extern (herpes, arsuri, iritații sau afte bucale)
- Ameliorează bolile inflamatorii intestinale precum Stafilococus Aureus, Helicobacter, Salmonella, Proteus mirabili, E.Coli, Mycobacterium avium subspecies pararuberculosis sau Clostridium difficile.
Mierea de Manuka are capacitatea de a inhiba creșterea bacteriilor și inflamațiilor. Remedierea afecțiunilor de acest tip se face pe cale naturală, datorită proprietăților sale.
Acest tip de miere are o activitate anti-biofilm. Este una dintre cele mai importante caracteristici ale mierii. Bacteriile nu dezvoltă rezistență la acest tip de miere, cum se întâmplă în cazul antibioticelor. Biofilmul este un strat subțire pe care îl formează microorganismele, bacteriile și microbii pentru a se proteja de acțiunea sistemului imunitar și a medicamentelor. Mierea de Manuka este un tratament benefic pentru biofilmul bacterian, împiedicând bacteriile să se înmulțească.
Consumul mierii de Manuka este ușor diferite de cel al mierii obșnuite. Se consumă simplu, fără combinarea cu alte alimente sau lichide. Gustul său dulceag poate varia, iar concentrațiile de substanțe active s-ar putea să nu fie pe placul tuturor.