Conopida face parte din legumele care aduc numeroase beneficii inimii, ochilor și previne diverse afecțiuni. Este foarte sănătoasă și hrănitoare, perfectă pentru o mulțime de preparate. Conopida face parte din familia legumelor precum varza, varza kale și broccoli. Astăzi vom vorbi despre câteva motive pentru care ar trebui să incluzi conopida în stilul alimentar.
Conopida se numără printre cele mai importante 25 de legume și fructe. Acest fapt se datorează conținutului mare de nutrienți, vitamine și minerale. 100 de grame de conopidă crudă asigură organismului:
- 25 de calorii
- 2 grame de proteine
- 2,5 grame de fibre dietetice
- 46,4 mg de vitamina C
- 16 mcg de vitamina K
- 0,2 mg de vitamina B6
- 0,1 mg de vitamina E
- 57 mgc de acid folic
- 303 mg de potasiu
- 44 mg de fosfor
- 22 mg de caldiu
- 30 mg de sodiu
- 0,4 mg de fier
- 15 mg de magneziu
- 0,2 mg de mangan
- 0,6 mcg de seleniu
- 1 mcg de fluor
- 0,3 mg de zinc
Tot din partea conopidei, mai beneficiem și de 77% din DZR de vitamina C, 14% de acid folic, 4% de magneziu, 20% de vitamina K, 9% de potasiu, 9% de mangan, 4% de fosfor. Toate aceste procente sunt raportate la doza zilnică recomandată a fiecărei vitamină și minerală.
Motive pentru care ar trebui să incluzi conopida în stilul alimentar
- Are proprietăți antiinflamatorii
Conopida conține antioxidanși ce protejează celulele organismului împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. În 2014, un studiu publicat demonstrează faptul că un consum optim de conopidă poate reduce inflamațiile datorită substanțelor bioactive din compoziția sa.
- Este benefică pentru pierderea în greutate
Conținutul scăzut de calorii al conopidei previne acumularea kilogramelor. Este o sursă importantă de fibre care ajută la menținerea senzației de sațietate și la reducerea numărului de calorii pe care le consumi zilnic. În plus, conopida poate înlocui cu ușurință făina și orezul, care au un număr mai mare de calorii.
- Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Glucorafanina din compoziția conopidei poate meține vasele de sânge în parametrii normali și ajută la buna funcționare a sângelui. Aceasta substanță este responsabilă cu prevenirea acumulării grăsimii pe vasele de sânge. În acest fel, consumul de conopidă asigură un flux sanguin normal.
- Îmbunătățește digestia
Fibrele și apa din compoziția conopidei ajută la eliminarea toxinelor din organism și la buna funcționare a sistemului digestiv. Substanțele prezente în conopidă pot proteja mucoasa stomacului, ridicând astfel nivelul de rezistență al acestuia la bacterii intestinale. Consumul de conopidă scade riscul apariției de ulcer gastric sau al bolilor gastrice.
- Protejează pielea și părul
Conopida poate proteja pielea și părul împotriva efectelor dăunătoare a razelor UV. Acestea pot provoca inflamații sau cancer de piele. Aminoacizii din compoziția conopidei pot îmbunătăți aspectul părului, redându-i strălucirea și întârind firul de păr.
- Întărește sistemul imunitar
Antioxidanții și nutrienții prezenți în conopidă sunt aliați puternici ai sistemului imunitar. Aceștia ajută organismul să fie mai rezistent la boli și să aibă o capacitate sporită de autoapărare.