Fructul exotic este des utilizat în bucătărie și nu numai. Proprietățile pe care nuca de cocos le are sunt benefice pentru sănătate și organism. Apa de cocos, uleiul și laptele sunt ingrediente utilizate în cosmetică, dar și de către foarte mulți nutriționiști. Miezul se folosește într-o mulțime de preparate, atât pentru gust, cât și pentru proprietățile terapeutice. Nuca de cocos este considerat un aliment benefic pentru sănătate.
Nuca de cocos este bogată în grăsimi sănătoase, minerale, vitamine ce aparțin complexului B, proteine și carbohidrați. În doar 100 de grame de nucă de cocos proaspătă se regăsesc 354 de calorii, 15 gr de carbohidrați, 33 gr de grăsimi, 9 gr de fibre, 3 gr de proteine. Pentru doza zilnică recomandată de vitamine și minerale, 100 gr de nucă de cocos conține 75% din DZR de mangan, 11% fosfor, 22% cupru, 14% seleniu, 10% potasiu, 13% fier.
Miezul de nucă uscat are mai multe calorii, dar și mai multe substanțe nutritive. Fibrele, compușii fenolici, antioxidanții și grăsimile sănătoase din componența acestui fruct exotic acționează în scop benefic pentru organism.
De ce este nuca de cocos un aliment benefic pentru sănătate?
Fructul conține o mulțime de vitamine și minerale corpului, astfel el protejează organismul de diferite afecțiuni.
- Îmbunătățește sistemul imunitar. Nuca de cocos acționează ca un întâritor natural asupra sistemului imunitar, ajutându-l să funcționeze corect. Datorită acidului caprilic și lauric din compoziția sa, nuca de cocos are proprietăți antibacteriene și antivirale.
- Antioxidanții din nuca de cocos protejează organismul împotriva stresului oxidativ. Compușii fenolici au rol antioxidant previn creșterea colesterolului (LDL).
- Nivelul de zahăr din sânge este menținut la normal prin consumul de nucă de cocos. Deși este săracă în carbohidrați, nuca de cocos conține grăsimi sănătoase și fibre care ajută în dieta diabeticilor. Celulele pancreasului sunt cele responsabile cu eliberarea insulinei, ajutate de aminoacizi și arginină. Cele din urmă se află în componența acestui fruct exotic.
- Uleiul de cocos protejează inima și crește colesterolul benefic (HDL). Factorii de risc pentru bolile sistemului cardiovascular sunt ținuți departe cu ajutorul uleiului de cocos. Aceasta reduce grăsimea abdominală și împiedicp afectare vaselor de sânge care transportă sângele la inimă.
- Protejează pielea și încetinește îmbătrânirea prematură. Uleiul de cocos este utilizat în diferite cosmetice care hidratează pielea, dar poate fi folosit și în strare pură ca o cremă. Aplică ulei de cocos pe corp, iar absorbirea lui îți va oferi o piele hidratată și strălucitoare.
- Redă strălucirea părului. Tot uleiul de cocos este cel care acționează benefic și pentru păr. Părul uscat și lipsit de hidratare este refăcut în doar câteva săptămâni de aplicare al uleiului.
Cum consumăm nuca de cocos?
Sub formă de lapte, ulei, apă sau în stare pură; nuca de cocos poate fi utilizată în alimentația zilnică. Spre exemplu, un desert sănătos este un smoothie de fructe care conține lapte de cocos. Dacă laptele nu îți satisface papilele gustative, poți opta pentru miezul nucii. Schimbă uleiul de floarea soarelui sau cel vegetal cu cel de cocos pentru clătite delicioase! Acesta poate fi folosit și la prăjeli.