Sushi-ul este un preparat excelent pentru toți iubitorii de pește și nu numai! Dacă nu consumi pește și gustul nu îți face plăcere, ar trebui să îl introduci în alimentație doar prin consumul de sushi. Preparatul este originar din Asia de Sud Est, dar în Japonia a avut cel mai mare succes. Acest fel de mâncare a luat locul multor preparate din țara noastră și se consumă din ce în ce mai mult. Prepară sushi acasă cu algele nori!
Sushi-ul din comerț poate conține ingrediente la care ești alergic sau care pur și simplu nu îți plac. Deoarece este un preparat simplu, sushi-ul poate fi făcut acasă, din câteva ingrediente. Dacă alegi să îl prepari acasă, poți include legumele preferate cum ar fi castraveții, ridichile sau fructul avocado.
Pentru a prepara sushi acasă ai nevoie de: orez, alge nori, somon afumat/ ton/ macrou sau țiparul de mare, sare, oțet balsamic, zahăr și legume. Desigur, poți folosi în locul acestor tipuri de pește și crabul, sepia, caracatița, creveți sau scoici. Legumele pot include și sparanghelul, dacă se află printre preferințele tale.
Cum se prepară?
Gătește orezul în mod obișnuit și lasă-l la gătit până se înmoaie complet. Apoi amestecă-l cu puțină sare, o lingură de oțet balsamic și foarte puțin zahăr. Peștele nu se gătește, ci se adaugă în stare crudă. Pe o foaie de alge nori se întinde orezul, apoi se adaugă pe mijloc în stare verticală peștele și legumele. Rulează foaia cu ajutorul unei folii alimentare sau a unei ustensile pentru sushi. Lasă preparatul la frigider pentru 30 de minute pentru a se fixa ingredientele. Taie-l rondele de 3 cm și savurează-le cu sos de soia sau sos wassabi.
Curiozități despre sushi:
- În Japonia femeile nu pot prepara sushi-ul. Motivul, explicat de japonezi, este temperatura corporală a femeilor. Aceasta este mai ridicată decât a bărbaților și în acest fel pot influența gustul orezului.
- Sushi-ul era considerat în anii 1800 un preparat fast-food. Era un fel de mâncare rapidă preparată în mii de restaurante, iar pestele era gătit cu foarte mult sos de soia pentru a evita deteriorarea.
- În unele țări în care se prepară sushi-ul, peștele trebuie congelat înainte de a fi utilizat, pentru a omorî bacteriile care s-ar putea afla în acesta.
- În Japonia, sushi-ul este recomandat să fie mâncat cu mâinile și nu cu bețișoarele.
- Tot în această cultură, sushi-ul nu trebuie oferit altei persoane, deoarece amintește de ceremoniile funerare.
- Are un nivel de grăsimi scăzut și este bogat în proteine.
- Cuvântul sushi nu vine de la pește, ci de la orezul care se prepară cu sare, oțet și zahăr.
- Bucătarii recomandă tăierea sushi-ului cu cuțite foarte ascuțite pentru a avea o formă perfectă și pentru a nu ieși ingredientele din rulou.
Prepară sushi acasă cu algele nori și spune-ne cum ți-a ieșit!