Consumarea dovleacului ne duce cu gândul la frunzele cărămizii de toamnă. Supermarketurile ne transpun în această perioadă pe orice perioada a anului. Dovleacul este prezent în supermarketuri atât iarna, cât și vara sau primăvara. Îl putem adăuga în diferite preparate și folosi pentru efectele sale. În următoarele rânduri vom vorbi despre principalele remedii pentru sănătate ale dovleacului.
Cultivarea dovleacului s-a produs prima dată în America de Nord, urmând să fie cultivat în secolul al XVI-lea în Europa. În țara noastră, se găsește dovleacul rotund, dar și cel plăcintar. Dovleacul rotund american se folosește la supe și alte preparate pentru felurile principale. Dovleacul plăcintar are un gust dulce și se utilizează în special la deserturi.
Care sunt principalele remedii pentru sănătate ale dovleacului? 
-
Îmbunătățește aspectul pielii. Consumul de dovleac oferă posibilitatea de a menține pielea fermă și tânără prin conținutul ridicat de beta-caroten. Beta-carotenul protejează pielea împotriva efectelor nocive ale factorilor externi. Pulpa de dovleac se poate folosi în măști pentru tratamentul tenului. Adauga 30 de grame de piure de dovleac într-un amestec format dintr-un ou, o lingură de lapte și o linguriță de miere. Amestecă ingredientele și aplică pasta obținută pe față. Se lasă să acționeze timp de 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduț.
-
Consumul de dovleac este recomandat pentru persoanele care suferă de sindrom metabolic. Sindromul metabolic include mai multe probleme. Afecțiunile pot fi obezitatea, diabetul sau hipertensiunea arterială. Potrivit unor studii japoneze, dovleacul poate preveni dezvoltarea acestui sindrom prin pigmentul carotenoid. Acesta este cel care dă culoarea portocalie a dovleacului și a altor alimente.
-
Beta-carotenul este transformat în vitamina A de către organism, fiind un bun aliat al sistemului imunitar. Vitamina A întărește imunitatea, luptă împotriva infecțiilor și împreună cu vitamina C stimulează producția de celule albe. Acestea sunt două dintre cele mai puternice vitamine care îmbunătățesc sistemul imunitar. Cu ajutorul lor, procesul de vindecare a rănilor este mai rapid. În compoziția dovleacului se mai află și acid folic și vitamina E, contribuind astfel la îmbunătățirea sistemului imunitar.
-
Protejează inima împotriva factorilor de risc. Radicalii liberi sunt cei care ne creează cele mai mari probleme. Declanșează stresul oxidativ care afectează în mod direct inima și stimulează apariția afecțiunilor cronice. Dovleacul protejează inima împotriva acestora cu ajutorul antioxidanților, alfa-carotenului, beta-criptoxantinei și a beta-carotenului. Potasiul, fibrele și vitamina C din compoziția dovleacului contribuie și ele la reglarea presiunii arteriale.
-
Îmbunătățește vederea și scade riscul de afecțiuni ale ochilor. Luteina, beta-carotenul și zeaxantina sunt cele care protejează vederea. Acestea reduc riscul apariției degenerescenței maculare care este responsabilă cu distrugerea vederii. Consumul de dovleac este un bun aliat și împotriva apariției cataractei.
Dovleacul conține o mulțime de minerale și vitamine esențiale organismului. Este necesar un consum optim de dovleac zilnic, pe care îl poți include cu ușurință în alimentația ta. Fie alegi prepararea lui ca fel principal de mâncare, fie optezi pentru varianta desertului. În ambele cazuri, dovleacul are un gust excelent!