Propolisul se formează cu ajutorul albinelor care muncesc pentru a construi un mecanism de apărare. Acest mecanism este format prin utilizarea propolisului. Propolisul se fabrică prin colectarea rășinilor vegetale și ceară de pe mugurii de arin, plop, frunze și muguri ai scoarței coniferelor, cât și a arborelui de mesteacăn.
Importanța propolisului se datorează compoziției sale care este foarte complexă. În acest produs apicol se găsesc peste 150 de componente importante pentru organism. Aici vorbim despre flavonoide, vitamine din complexul B, A, C, E, cupru, mangan, zinc sau cobalt. Datorită acestor componente, propolisul se utilizează ca antiinflamator, antibacterian, antiviral și antioxidant.
Utilizarea propolisului nu se poate face în stare pură, fiind foarte lipicios. Modalitatea de a consuma propolisul este în miere, o combinație excelentă care fortifică sistemul imunitar ori de câte ori este consumată. Această combinație dintre propolis și miere nu trebuie să lipsească din alimentație!
Revenind la ideea principală, haideți să vedem câteva beneficii pe care la are propolisul și importanța lui în tratarea răcelilor:
- Consumul de propolis regulat poate combate infecțiile virale și rino-viruși, bacterii transmise pe cale respiratorie și viruși gripali.
- Reduce rapid durerile de cap și pe cele musculare, acționând similar cu un antiiflamator la nivelul sinusurilor, aparatului auditiv, complicații aduse de gripă și laringelui.
- Este eficient în cazul infecțiilor care s-au dovedit rezistente la antibiotice. Combinația dintre propolis și antibiotice acționează rapid în cazul tratării bronșitelor sau pneumoniilor acute.
- Fortifică imunitatea și accelerează procesul de vindecare a corpului, facilitând reacția organismului la perioada de convalescență.
În afară de răceli și gripe, propolisul acționează eficient și în distrugerea candidei, precum și altor fungi patogeni. Tot utilizarea propolisului va împiedica tumorile să se extindă, blocându-le ciclul de replicare (celulele maligne). Un alt beneficiu în afara răcelii al propolisului este restabilirea parțială a circulației după accidentul vascular cerebral. Se poate aplica și extern, pentru a vindeca arsurile.
Propolisul acționează excelent în combinație cu mierea care are și ea la rândul ei numeroase beneficii asupra sănătății. Proprietățile terapeutice ale acestui produs apicol se cunosc încă din Antichitate. O mulțime de papirusuri egiptene confirmau faptul că acesta se folosea ca un medicament antimicrobian pentru a trata plăgile sau afecțiuni respiratorii și digestive. În zilele noastre, acesta se folosește pentru a trata peste 200 de afecțiuni, dar cele mai populare sunt cele de mai sus.
Despre beneficiile propolisului și importanța lui în tratarea răcelilor pot fi scrise o sumedenie de informații care arată modul cum acționează, dar pe scurt – utilizează-l ori de câte ori poți pentru a fortifica sistemul imunitar!