Deși inul a fost cunoscut în special pentru a realiza textilele, astăzi are o mare importanță nutrițională. Semințele se folosesc în diferite rețete culinare pentru beneficiile lor asupra sănătații. Semințele de in sunt considerate un superaliment, datorită fibrelor și acizilor grași din compoziția lor. În următoarele rânduri vom prezenta importanța lor și câteva rețete bazate pe semințe de in.
Semințele au o formă ovală și sunt mai mari decât cele de susan. Planta își are originea în Egiptul Antic. Au o textură crocantă și aroma este ușor asemănătoare cu cea a nucii. Semințele de in pot avea culoare galbenă sau brună, dar în comerț cele mai populare sunt cele brune. Acestea se făsesc în stare pură sau sub formă de ulei.
Valorile nutriționale ale semințelor de in:
- Fibre
- Proteine
- Acizi grași Omega-3
- Amioacizi
- B1
- Fosfor
- Cupru
- Magneziu
- Compuși esențiali (fitosteroli, acid feluric și lingnani)
Fitosterolii au rolul de a reduce din nivelul colesterolului, acidul feluric este un puternic antioxidant, iar lingnani acționeacă ca fitoestrogeni și antioxidanți. Într-o lingură de semințe de in se regăsesc 55 de calorii, 1.9 grame de proteine, 3 grame de carbohidrați, 7% apă, 2.8 grame de fibre, 0.2 grame de zahăr și 4.3 grame de grăsimi.
Rețete bazate pe semințe de in: 
Inainte de a fi consumate, semințele de in trebuie măcinate pentru a facilita digerarea. În caz contrar, ele pot trece prin tractul digestiv fără a fi digerate și se pierd o mulțime de substanțele nutritive ale acestora.
Mic dejun: un ou ochi peste care se presară semințe de in măcinate. Se servește cu avocado tăiat felii și pâine toast sau orez expandat. O altă idee de mic dejun este combinarea semințelor cu iaurtul sau în lapte cu cereale.
Prânz: adaugă 2 linguri de semințe de in măcinate în aluatul pentru pâine. Prepară în acest timp o supă cremă de broccoli și servește-o cu o felie de pâine proaspăt scoasă din cuptor! De asemenea poți alege varianta legumelor trase la tigaie în care poți adăuga o linguriță de semințe de in.
Cină: fierbe două ouă 10 minute, apoi taie-le calde și presară peste gălbenuș o linguriță de semințe de in măcinate. Servește-le cu o salată caldă din quinoua, ardei gras roșu și brânză feta sau tofu. Tot la cină mai poți opta și pentru guacamole în care să adaugi o lingură de semințe și să îl servești cu orez brun expandat.
Desert: biscuiți cu semințe de in sau brioșe. În rețeta clasică a biscuiților poți înlocui făina albă cu cea de semințe de in. La brioșe poți presăra pe deasupra lor, înainte de a le băga în cuptor, o linguriță de semințe de in.
Semințele de in au o mulțime de beneficii pentru sănătate datorită substanțelor nutritive din compoziția lor. Acestea pot regla nivelul zahărului din sânge, pot ameliora simptomele artritei, pot reduce riscul de boli cardiovasculare, riscul de cancer și bufeurile. Semințele de in sunt benefice și pentru digestie, evitând prin consumul lor apariția constipației.