Calciul are cele mai multe funcții importante în funcționarea corectă a organismului. Este mineralul care se găsește în cea mai mare cantitate a corpului nostru și este necesar pentru o mulțime de funcții. Organismul se ocupă cu menținerea nivelului constant al calciului, dar din varii motive poate apărea carența de calciu. Această deficiență este extrem de periculoasă, deoarece întrerupe funcționarea corectă a organismului. În următoarele rânduri vom detalia care este rolul calciului în organism.
Pentru ce este necesar calciul?
Acesta asigură contracția musculară, secreția enzimelor, a hormonilor, buna funcționare a vaselor de sânge, transmiterea semnalelor prin sistemul nervos, sănătatea oaselor și așa mai departe. Dintr-un total de 100% de calciu, mai mult de 99 se află în dinți și oase, iar restul în sânge, fluide intercelulare și mușchi. Prezența calciului asigură anumite procese și asimilarea altor minerale. Este ideal ca un copil să beneficieze de doza zilnică recomandată pentru o dezvoltare armonioasă. În caz contrar, lipsa de calciu poate provoca anomalii.
Care este rolul calciului in organism?
Calciul este necesar pentru a îndeplini procesele de coagulare a sângelui, pentru a menține sănătatea oaselor și a dinților, dar și pentru controlul tensiunii arteriale. Tot cu ajutorul calciului, producerea de hormoni și enzime care echilibrează digestia este îmbunătățită. Calciul asigură energia și metabolismul grăsimilor. Pentru a regla mai ușor procesul de transfer al nutrienților, este necesar ca nivelul de calciu din organism să fie optim. Procesele neuronale au de asemenea nevoie de de calciu. Acest mineral este vital și pentru femeile însărcinate, pentru prevenirea apariției anomaliilor, reglarea mai multor procese și alimentația fătului. Astfel, calciul este unul dintre cele mai importante minerale din organism.
Ce transformări poate suferi organismul în cazul unor deficiențe de calciu?
Carența de calciu este cea mai periculoasă dintre toate. Lipsa acestuia poate duce la imposibilitatea de mișcare. Mușchii încep să aibă blocaje de tipul cârceilor, dar mai dureroase și intense. Odată ce mușchii nu se mai contractă și apar crampele musculare, nu te mai poți mișca. De asemenea, dacă nivelul de calciu din sânge este prea redus, corpul va apela la calciul din oase pentru a-și lua aportul necesar pentru sânge. În acest fel, sistemul osos se slăbește și apare osteoporoza.
Care este legătura dintre calciu și vitamina D?
Acestea două sunt vitale pentru buna funcționare a corpului uman. Vitamina D este cea care se ocupă cu fixarea calciului în organism. Pentru a avea un nivel optim de vitamina D, corpul trebuie expus la soare. In lunile în care soarele nu este suficient de puternic pentru a asigura vitamina D, se apelează la suplimente. Din acest motiv, în lunile de vară, calciul ca și supliment poate dăuna organismului. În acest caz, apar senzație de căldură la nivelul gâtului. Totuși, dacă deficiența este una puternica, va trebui un supliment de calciu chiar și în zilele de vară. Din fericire, sunt suficiente suplimente de calciu și vitamina D care îți pot consolida nivelul acestora.