Rozmarinul face plante din familia Labiatae și este o plantă mediteraneană. Este o plantă aromatică și se folosește atât pentru mâncăruri, cât și în scop terapeutic. Înălțimea pantei nu depășește 150 cm, iar frunzele sunt înghesuite pe tulpină. Această plantă înflorește în lunile Aprilie-Mai și sunt diferite în funcție de specie. În următoarele rânduri vom vorbi despre ce este rozmarinul și contribuția sa asupra sănătății.
Planta se folosește pentru a aromatiza mâncarea. Cel mai bine se potrivește cu cartofii și salatele, oferindu-le o savoare intensă și un gust excelent. Rozmarinul este folosit pentru a obține uleiul esențial și a oțetului. Acesta are o aromă puternică și numeroase beneficii pentru sănătate despre care vom discuta în cele ce urmează.
Un beneficiu de bază al rozmarinului este stimularea digestiei. Pentru a obține acest efect, se consumă pulberea de rozmarin sau ceaiul. Se amestecă și se consumă cu apă, înainte de mesele principale cu jumătate de oră. Tot acest tip de consum poate trata reumatismul, îmbunătățește circulația periferică și reduce simptomele gutei.
Rozmarinul luptă împotriva cancerului! Această plantă a beneficiat de câteva studii in acest scop care arătau că planta conține compuși organici ce pot combate anumite tipuri de cancer. Stresul oxidativ este cel care contribuie intens la apariția cancerului, rozmarinul fiind cel care îl poate combate. Rozmarinul și contribuția sa asupra sănătății include protejarea organismului de radicalii liberi. Aceștia generează celulele canceroase care pun stăpânire pe organism.
Planta se poate utiliza ca un antifungic și antiseptic puternic. În acest scop se utilizează vârfurile de flori care conțin acid rozmarinic, uleiuri volatile esențiale și antioxidanți fenolici. Compușii din plantă au proprietăți antiseptice, antifungice, antialergice și antiinflamatorii.
Uleiul de rozmarin poate îmbunătăți semnificativ memoria! Doar 3-4 picături de ulei de rozmarin pe puțină pâine au efect benefic în stimularea memoriei. Cura se face înainte de mesele principale și se urmează minimum 10 zile. Odată cu consumul de rozmarin poți îmbunătăți memoria și cu ajutorul sportului zilnic.
Un alt beneficiu asupra organismului al rozmarinului ajută la menținerea sănătății inimii. Rozmarinul este ideal pentru a trata hipotensiunea arterială. Infuzia de lemn dulce și rozmarin duce la întărirea sănătății inimii și stimulează circulația sângelui. Această plantă poate vindeca și rănile, dacă ste folosită sub formă de creme sau tincturi. Extractul de rozmarin are efecte benefice în tratarea vânătăilor, calmarea durerilor reumatice și a eczemelor.
În ceea ce privește mâncarea, rozmarinul generează organismului câteva minerale și nutrienți. Planta conține acid oleanolic, acid ursolic, acid gliceirc, săruri minerale și vitamina C. Se utilizează în special în prepararea fripturilor, cartofilor sau sosului de roșii. De asemenea, rozmarinul și contribuția sa asupra sănătății pot fi efectuate printr-un consum sub formă de mâncare gătită și nu doar extracte sau uleiuri.