Cânepa se găsește sub mai multe forme, fiind o plantă versatilă. Poate fi prelucrată în mateiale textile de foarte mare calitate, cară, rășină, fibre sau în alimentație. În alimentație se folosesc semințele, utilizate drept remediu natural. Se pot consuma sub formă de supliment nutritiv, datorită proprietăților lor. În acest articol vom dezvolta semințele de cânepă – remedii pentru sănătate și valori nutriționale.
Semințele de cânepă se încadrează în categoria oleainoaselor, miezul este fin și cremos, iar gustul este similar cu cel al semințelor de floarea-soarelui. Acestea pot fi achiziționate în două forme: nedecorticate și decorticate. Cea din urmă este cea mai bună variantă, fiind digerate mai ușor. Semințele conțin fibre, acizi grași sănătoși, antioxidanți și proteine. Aceste substanțe nutritive sunt ideale pentru a trata afecțiuni ale inimii, pielii sau a sistemului digestiv.
Valorile nutriționale ale semințelor de cânepă:
30 de grame de semințe generează organismului 9,46 de grame de proteine. Tot în compoziția lor se află acizi grași esențiali precum Omega-3 și Omega-6 . Consumul de aceste semințe furnizează organismului aportul necesar. Conține fibre solubile și insolubile, fosfor, vitamina E, portasiu, fier, zinc și vitamine din complexul B. Toate acestea contribuie la buna funcționare a tractului intestinal, la reglarea zahărului din sânge și la întreaga sănătate a organismului.
Ce remedii pentru sănătate are cânepa?
- Menține sănătatea pielii. Compușii antiinflamatorii pe care îi conțin semințele de cânepă ajută la simptomele cauzate de acnee și dermatită atopică. Din cauza deficitului de Omega-3, acneea își face simțită prezența. Astfel, pentru a remedia problema tenului, semințele de cânepă reprezintă cea mai bună soluție.
- Reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare. Datorită conținutului ridicat de aminoacizi precum arginina, semințele de cânepă pot reduce riscul de infarct. Arginina produce oxid nitric în organism, favorizând astfel relaxarea vaselor de sânge și dilatarea lor.
- Îmbunătățește sistemul digestiv. Fibrele din componența semințelor de cânepă formează o substanță gelatinoasă în intestine. Aceasta se ocupă cu menținerea sănătății bacteriilor benefice, reduce zahărul din sânge și nivelul colesterolului. Fibrele insolubile stimulează tranzitul intestinal și elimină pe cale naturală toxinele din organism.
- Ameliorează stările menopauzei. Sensibilitatea organismului față de hormonul prolactină este cea care generează sindromul premenstrual și simptomele menopauzei. Acidul gamma-linoleic din compoziția semințelor de cânepă este responsabil cu reducerea efectului acestui hormon.
Cum poți consuma semințele de cânepă?
Le poți adăuga în alimentația zilnică asemeni semințelor de floarea-soarelui, sub formă de lapte, ulei sau pudră. Acestea se pot utiliza și în preparate, dar nu la temperaturi mai mari de 170 de grade Celsius. O temperatură mai mare poate distruge acizii grași din componența semințelor.
Semințele de cânepă pot fi adăugate la salate, în iaurt sau pilaf. În combinație cu fulgii de ovăz, pâine sau brioșe, semințele vor avea un gust minunat! Uleiul din semințe de cânepă este o soluție gustoasă pentru a prepara dressing-urile destinate salatelor. Totuși, nu trebuie exagerat cu consumul de semințe de cânepă, deoarece poate provoca diaree. Se consumă moderat și niciodată concomitent cu medicamentele anticoagulante!