Sfecla roșie este unul dintre super alimentele pe care trebuie neaparat să le consumi! Este indicată într-o dietă bazată pe fier, reduce inflamațiile din corp și îmbunătățește rezistența la efort. Leguma rădăcinoasă are capacitatea de a acționa benefic în mai multe afecțiuni, iar din acest motiv vom vorbi despre sfecla roșie – beneficii și valori nutriționale excelente ale acesteia!
Consumul de sfeclă contribuie la buna funcționare a organismului și îmbunătățește de asemenea starea acestuia. Printre beneficiile pe care le are leguma, amintim:
- Reducerea inflamațiilor din corp.
Sfecla roșie conține pigmenții betalaine și betanina. Aceștia au proprietăți antiinflamatorii, iar suplimentele bazate pe extracte de sfeclă roșie sunt ideale în tratarea bolilor inflamatorii. Potrivit unor cercetători din Iran, SUA și Australia, sfecla roșie poate reduce durerea și disconfortul creat de afecțiunile inflamatorii.
- Este săracă în calorii și ideală pentru curele de slăbire.
Pentru a creea un deficit caloric ai nevoie de alimente care să te ajute în acest scop. Printre ele se numără și sfecla care deși este săracă în calorii, are un conținut mae de apă. În compoziția sa se află fibre și proteine care susțin procesul de pierdere în greutate. Aceasta reduce apetitul și instalează rapid senzația de sațietate.
- Protejează ficatul
Sfecla roșie protejează ficatul de efectele nocive ale toxinelor prin eliminarea lor pe cale naturală. Betaina din compoziția sfeclei elimină toxinele , iar ceilalți pigmenți ajută la procesul de detoxifiere al ficatului.
- Susține funcționarea corectă a creierului
Nitrații din sfecla roșie îmbunătățesc funcțiile cognitive și mentale prin dilatarea vaselor de sânge. Acest proces este benefic și pentru creșterea cantității de oxigen din creier. De asemenea, sfecla poate îmbunătăți fluxul sanguin care ajunge la lobul frontal al creierului (zona responsabilă cu luarea deciziilor și folosirea memoriei).
Valori nutriționale ale sfeclei roșie
Deși nivelul caloric al acestei legume este redus, aceasta reprezintă o sursă importantă de minerale și vitamine.
-
43 de calorii
-
88% apă
-
1,7 grame de proteine
-
6,8 grame de fructoză
-
9,6 grame de carbohidrați
-
2,8 grame de fibre
-
0,2 grame de grăsimi.
Consumul de sfeclă roșie asigură corpului următoarele procente de vitamine și minerale din doza zilnică recomandată:
- 16% din DZR de mangan
- 20% din DZR de vitamina B9
- 9% din DZR de potasiu
- 6% din DZR de vitamina C
- 4% din DZR de fosfor
- 6% din DZR de magneziu
- 4% din DZR de fier
Tot în conținutul sfeclei se află și compuși cu numeroase beneficii pentru sănătate. Unul dintre ei este betanina. Betanina este pigmentul care oferă culoare legumei, iar acesta previne oxidarea colesterolului rău și împiedică deteriorarea ADN-ului. Nitrații anorganici din compoziția sfeclei roșie includ nitriții, oxidul nitric și nitrații. Nitriții și nitrații ajută la reducerea presiunii arteriale. Aceștia traversează prin arterele inimii, transmit semnale la celulele musculare din jurul arterelor și le ajută să se relaxeze. Relaxarea celulelor duce implicit și la cea a vaselor de sânge și dilatarea lor, fiind benefic pentru a reduce din nivelul tensiunii arteriale.