Sparanghelul este una dintre cele mai delicioase legume. Mugurii tineri se pot consuma cruzi, gătiți la abur, la grătar sau în cuptor. Primii muguri ai sparanghelului conțin minerale, vitamine și fibre care pot fi de culoare violet, alb, roz verzui sau verzi. În acest articol vom vorbi despre sparanghelul care este o legumă esențială pentru organism!
Această legumă este relativ nouă în alimentația noastră și probabil nu mulți au descoperit gustul său fin și plin de vitamine. Sparanghelul verde este cel mai utilizat în bucătărie și în scopuri medicinale, cultivat încă de pe vremea Romei Antice. Se prepară foarte ușor și poți obține cu ajutorul său o masă copioasă și plină de nutrienți.
Ce beneficii are sparanghelul?
- Este antiinflamator. Consumul regulat de sparanghel poate reduce din simptomele de artrită și reumatism. Este alcalin și benefic pentru a curăța țesuturile și mușchii de reziduuri.
- Previne cancerul și apariția cataractei. Această legumă conține antioxidanți benefici pentru a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
- Conține foarte multe minerale care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Consumul de sparanghel este ideal pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2.
- Are efect diuretic. Sparanghelul conține magneziu și potasiu, ambele minerale fiind utile pentru a trata retenția de apă, reumatismul și tratarea artritei.
- Menține un nivel optim de homocisteină pentru a proteja sănătatea cardiacă. Leguma este bogată în folați și acid folic ce pot suplini cu 66% doza zilnică recomandată. Acești nutrienți previn numărul atacurilor de cord.
- Protejează ficatul împotriva toxinelor. Pentru o detoxifiere intensă a ficatului ar fi bine să consumi cât mai mult sparanghel. Acesta protejează ficatul cu ajutorul aminoacizilor și a mineralelor pe care le conține.
- Detoxifiază organismul. Sparanghelul scade colesterolul rău din sânge și ajută la procesul de eliminare naturală a toxinelor.
- Are proprietăți antifungice și antivirale. Acestea sunt utile pentru a preveni efectele îmbătrânirii și pentru a ține la distanță nocivitatea factorilor externi precum viruși sau poluare.
- Tratează cu succes crampele menstruale. Consumul de sparanghel în perioada dificilă a lunii poate remedia durerile abdominale.
- Crește rata succesului în cazul chimioterapiei.
- Tratează depresia.
- Ține la distanță problemele digestive la colon sau cele gastrointestinale.
Rețetă cu sparaghel:
- Carne de vită în sos alb și sparanghel la cuptor.
Ai nevoie de 200 de grame de pulpă de vită, 4-5 legături de sparanghel, smântână vegetală, sare, piper și coriandru. Taie carnea cubulețe și pune-o la cuptor (40 de minute la 200 de grade) într-o tavă mai înaltă pentru a fierbe în apă. După ce s-a gătit complet și a devenit moale, pune sparanghelul în aceeași tavă și lasă-le la cuptor încă 20 de minute până se rumenesc. Într-o tigaie prepară sosul format din smântâna vegetală, sarea, piperul și coriandrul. Pune amestecul peste carne și sparanghel. Servește-le cu un pahar de vin alb!