Aroma plăcută a scorțișoarei a făcut-o unul dintre cele mai îndrăgite condimente. Scorțișoara are numeroase beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale. Folosită încă de acum 4000 de ani, scorțișoara a fost considerată foarte mult timp un condiment valoros și rar. În următoarele rânduri vom vorbi despre scorțișoară, beneficii și proprietăți ale acestui condiment.
Valori nutriționale pentru scorțișoară:
Scorțișoara nu se utilizează doar pentru aroma și gustul său, ci și pentru faptul că reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, vitamina și minerale. Dintr-un număr de 26 de plante medicinale și condimente, conform unui studiu, scorțișoara este numărul unu în conținut de antioxidanți.
În doar 100 de grame de scorțișoară avem parte de: 10 mg de sodiu, 53 de grame de fibre alimentare, 1.2 grame de lipide, 247 de calorii, 431 de mg de potasiu, 2.2 grame de zahăr, 8.3 grame de fier, 81 de grame de carbohidrați, 1 gram de calciu, vitamina A, C, B și 60 mg de magneziu.
Beneficiile scorțișoarei pentru sănătate:
- Protejează funcțiile cognitive. Proteinele neuro-protectoare care protejează funcțiile cognitive au nevoie de câțiva compuși pentru a se activa, compuși care se regăsesc în scorțișoară. Aceste proteine asigură buna funcționare a celulelor creierului pentru a lupta împotriva bolilor degenerative.
- Reduce tensiunea arterială. Consumul regulat de scorțișoară ppoate reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului rău din sânge. Compușii din scorțișoară reduc nivelul colesterolului LDL și a trigliceridelor din sânge.
- Reglează nivelul zahărului din sânge și menține glicemia la un nivel optim. Scorțișoara este ideală pentru persoanele care suferă de diabetul de tip 2.
- Este o sursă importantă de antioxidanți. Scorțișoara are o serie de antioxidanți care protejează organismul împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. În compoziția acesteia se află flavonoide, polifenoli și acid fenolic.
- Are proprietăți antimicrobiene, antifungice și antivirale. Scorțișoara poate proteja organismul împotriva infecțiilor și virușilor, îmbunătățind sistemul imunitar.
- Ameliorează problemele digestive, îmbunătățește circulația sângelui și simptomele sindromului de colon iritabil. Consumul de scorțișoară poate atenua disconfortul digestiv.
Cum poți utiliza scorțișoara în bucătărie:
- O poți adăuga pentru a prepara băuturi calde precum ciocolata caldă, ceaiul, cafeaua sau băuturile cu cacao.
- În plăcintele cu mere sau dovleac, adăugată în budinci, checuri sau în cele cu miere. Se poate adăuga în aluat sau presărată peste.
- În ciocolata de casă.
- La micul dejun pentru cei mici – peste pâinea prăjită și puțină miere.
- În băuturile reci precum lichiorul, shake-uri sau cocktail-uri.
- La orezul cu lapte.
- În celebrele cinnamon rolls (roluri de aluat cu umplutură de scorțișoară)
- În sosurile în care se marinează carnea pentru o aromă orientală sau în prepararea mâncărurilor de pui sau miel.
Scorțișoara este un condiment care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie! Gustul și aroma sa vor adăuga un plus de savoare mai multor preparate și în același timp asigură o mulțime de beneficii pentru sănătate. O poți folosi sub formă de praf sau batoane, ambele fiind la fel de aromate.