Uleiul de măsline este unul dintre cele mai calitative alimente din întreaga lume. Acesta se folosește în cosmetică, mâncare și industria farmaceutică. Este cunoscut și prețuit pentru calitățile pe care le are, încă de pe vremea Romei Antice. În prezent, uleiul de măsline este foarte utilizat în tratamente, remedii naturiste, cosmetică și industria culinară. Acest articol prezintă totul despre uleiul de măsline. De la proprietăți și beneficii, până la modul de utilizare al acestuia.
Măslinele se presează la rece pentru a obține uleiul prin amestecarea lor și zdrobirea. Uleiul se separă de pulpă prin centrifugare, apoi cantitățile mici de ulei rămase în turte se amestecă cu solvenți chimici. Acest proces are în vedere obținerea uleiului din turte de măsline. Calitatea sa nu este una foarte bună, cel mai bun fiind cel obținut prin presare.
Uleiul de măsline se împarte în trei categorii, respectiv virgin, extra-virgin și rafinat.
Uleiul de măsline Virgin este obținut prin presarea la rece, fără a adăuga solvenți chimici. Conține antioxidanți și substanțe nutritive. Acesta este similar celui extra-virgin, diferența dinte cele două fiind concentrația de acid oleic. Acidul oleic face uleiul de măsline virgin dacă are o concentrația de la 0.8 % până la 2%.
Cel Extra-virgin este cel mai sănătos, cât și cel mai utilizat în toate industriile. Se obține doar prin metode naturale care să îi păstreze gustul și mirosul. În compoziția acesuia se află cea mai mare cantitate de antioxidanti fenolici. Acesta necesită o concentrație de până 0,8% de acid oleic.
Uleiul de măsline Rafinat este cel din turte. Cu ajutorul substanțelor chimice se obține și din această cauză nu conține prea multe substanțe nutritive. Este de asemenea cel mai ieftin ulei de măsline.
Valorile nutriționale ale uleiului de măsline îl fac superior celorlalte grăsimi. Acesta conține vitamine și minerale benefice pentru organism, din acest motiv este prețuit și la mare căutare. Uleiul de măsline are în componență lecitină, acizi grași saturați și nesaturați, sodiu, clorofilă, potasiu, xantofilă, vitaminele K, E, B, C, calciu, polifenoli, fitosteroli, fier și antioxidanți.
Afecțiuni în care se poate utiliza uleiul de măsline:
- Căderea părului;
- Protejarea oaselor;
- Reducerea inflamațiilor;
- Pierderea în greutate;
- Săderea colesterolului;
- Menținerea glicemiei în valori normale;
- Îmbunătățirea aspectului pielii;
- Îmbunătățirea funcțiilor creierului.
Încă nu ai aflat totul despre uleiul de măsline, așadar trebuie să știi că are și indicații terapeutice. Uleiul poate fi utilizat în reducerea arsurilor, afecțiuni ale ficatului, pielii și în intoxicațiile intestinale. Cu ajutorul acestuia poți trata stările de greață în problemele cu fierea, doar consumându-l dimineața. Uleiul de măsline are proprietăți antiseptice, vitalizante, diuretice, laxative, colagogice, coleretice, antidiabetice și vitaminizante.
Uleiurile esențiale împreună cu uleiul de măsline pot face minuni asupra pielii. Acestea mențin pielea elastică și hidratată, protejând pielea de îmbătrânirea prematură. Se poate utiliza și pentru mărirea naturală a sânilor, cu ajutorul cremelor bazate pe ulei de măsline.
Există câteva lucruri interesante despre acest aliment, pe care probabil nu le știai:
- La începutul utilizării uleiului de măsline, acesta se folosea doar în medicină și nu în alimentație. Era folosit pentru fabricarea săpunului, îngrijirea pielii și combustibil pentru lămpi.
- Calitatea uleiului se stabilește în funcție de maturare și varietate.
- Uleiul se obține din mai multe soiuri de măsline, respectiv Sevillano, Maurino, Mission, Frantoio, Manzanillo, Arbequina, Ascolano, Koroneiki, Coratina și Pendolino.
- Uleiul de măsline s-a produs cu 4,000 de ani î.Hr.
- Pentru a obține cel mai bun ulei, acesta trebuie produs în mai puțin de 24 de ore de la recoltarea măslinelor.
Cum consumăm uleiul de măsline?
În funcție de ce îți dorești pentru corpul tău, acesta poate fi consumat în mâncare sau în stare pură. Astfel, pentru a trata problemele cu ficatul poți bea o lingură de ulei de măsline cu o lingură de suc de lămâie pe stomacul gol. De cealaltă parte, pentru a pierde în greutate și a obține un organism sănătos, înlocuiește uleiul de floarea soarelui și pe cel vegetal, cu uleiul de măsline. Se poate utiliza la fripturi, salate, sosuri sau asezonarea bruschettelor.
Uleiul de măsline este ideal și pentru zilele toride de vară când bronzul este tot ce ne dorim. O lingură de ulei de măsline aplicată pe fiecare zonă a pielii va proteja pielea și îți va oferi un bronz frumos. Acum că știi totul despre uleiul de măsline, cum îl vei utiliza?