Xilitolul se obține din partea fibroasă a plantelor, iar gustul și textura sunt similare cu cele ale zahărului. Din acest motiv, se utilizează des ca îndulcitor natural și înlocuitor de zahăr. Diferența dintre cele două sunt numărul caloriilor și indicele glicemic. Xilitolul se poate utiliza pentru îndulcirea băuturilor și a prăjiturilor.
Excesul de zahăr nu face bine nimănui, ci doar dăunează organismului. Xilitolul se mai numește și zahăr de mesteacăn. Acesta se recomandă diabeticilor și celor care vor să slăbească și totuși să consume dulciuri. Zahărul de mesteacăn se găsește în mod natural în căpșuni, prune, pere, mazăre, afine, zmeură sau ciuperci. Xilitolul se produce în organism, dar în cantități mici.
Xilitoul este benefic penttru mineralizarea oaselor. Consumul de zahăr de mesteacăn este ideal pentru ca organismul să absoarbă într-un mod corect calciul. Zahărul de mesteacăn se recomandă la cei mici (sub 3 ani) și la persoanele diagnosticate cu osteoporoză.
Fiind benefic pentru oase, xilitolul îmbunătățește și sănătatea dinților. Acesta are capacitatea de a minimiza riscul de apariție a cariilor și a altor boli dentare. Zahărul de mesteacăn restabilește pH-ul salivei și în acest fel poate reduce timpul de expunere a dinților la acizii nocivi. Xilitolul este benefic în dieta copiilor și a persoanelor care lupta ămpotriva parodontitei și a cariilor.
Xilitolul poate fi utilizat în dietele persoanelor suprapondeale sau obeze. Zahărul de mesteacăn conține de două ori mai puține calorii decât zahărul tradițional și cel brun. În medie, zahărul de mesteacân are 2,4 kcal/ gram și cel tradițional are 4kcal / gram. Xilitolul reduce și pofta de mâncare, ajutând corpul să mențină senzația de sațietate mai mult timp. Așadar, dacă îți dorești o reducere a greutății poți să utilizezi zahărul de mesteacăn.
Chiar dacă este un îndulcitor natural, xilitolul nu este recomandat în doze mai mari de 15 grame pe zi. Acesta este echivalentul a 3 lingurițe. Îl poți folosi la îndulcirea cafelei sau a ceaiului, precum și în prepararea prăjiturilor.
Contraindicații pentru consumul de xilitol
Zahărul de mesteacân nu are proprietăți otrăvitoare, conform unor studii din Statele Unite ale Americii. Consumul de cantități mari nu este periculos, dar trebuie să fie limitat consumul de acesta. Doza zilnică recomandată nu trebuie depășită pentru a menține sănătatea organismului. Consumarea zahărului de mesteacăn în cantități mari poate duce la disconfort abdominal (gaze în intestine, crampe și diaree). Aceste efecte trec în mod rapid și sunt temporare, iar corpul se va obișnui într-un timp scurt cu zahărul de mesteacăn.
Xilitolul este mult mai sănătos decât zahărul tradițional. Spre deosebire de cel din urmă, xilitolul este indicat și pentru cei care suferă de diabet zaharat. Consumul de acesta nu va ridica glicemia la fel cum o face zahărul tradițional, având un indice glicemic sub 7.